Elektrikli Araç Nasıl Şarj Edilir? - Detaylı Rehber

Elektrikli araç nasıl şarj edilir, sorusu elektrikli araç almayı düşünen sürücüler tarafından merak edilmektedir. Çevremizin ve geleceğimizin korunmasını sağlamak için elektrikli araçların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Tüm dünyadaki araç üretici firmaları, elektrikli araç modelleri üretmeye başlarken 5 yıl içerisinde tüm dünyada elektrikli otomobil sayısının benzinli otomobillerin sayısını geçmesi bekleniyor.

Peki elektrikli araba nasıl şarj olur, nerede şarj edilir ve şarj ücretleri ne kadardır? Nihai rehberimizde tüm merak edilenleri sizler için cevapladık.

Elektrikli Araç Şarj Seçenekleri

Elektrikli arabalar üstün performans ve temiz bir yakıt tüketimi sağlasa da almayı düşünenlerin aklında; “elektrikli araç nerede şarj edilir” sorusu yer almaktadır. Elektrikli araçlar; marka, model, şarj tipine göre ev, iş yeri ve kamusal alanlarda şarj edilebilmektedir. Şehir içinde benzin istasyonu, otopark, AVM gibi alanlarda ve otoyol güzergahlarında bulunan DC / AC şarj istasyonları ile elektrikli aracınızı şarj edebilirsiniz. Mevcut teknoloji ile aracınızı 3 farklı tipteki şarj cihazları ile şarj edebilirsiniz.

Tip 1 Şarj

Elektrikli araba evde şarj edilir mi? Evet. Evde şarj yöntemi elektrikli aracınızı en kolay ve uygun maliyetli şekilde şarj etmenin yoludur. Elektrikli arabanızı evde kullanılan standart bir priz üzerinden şarj edebilirsiniz. Elektrikli aracınızı gece boyunca şarj etmek, günlük kullanım için yeterli menzile sahip olmanızı ve uzun yolculuklara hazır olmanızı sağlar.

Tip 2 Şarj

Tip 1 şarjdan farklı olarak 3 fazlı bir elektrik çıkışı sağlar ve Tip 1’ e göre daha kısa şarj süresine sahiptir.  Tip 2 şarj için evinizin/ iş yerinizin elektrik altyapısının uygun olması gerekir.

Tip 3 Şarj - DC Şarj (Hızlı Şarj )

Tip 1 ve Tip 2 şarjdan farklı olarak AC güç, şarj istasyonu bünyesinde DC’ ye dönüştürülür. Bu durum elektrikli aracınızın çok hızlı (yaklaşık 30 dk.) bir şekilde şarj olmasını sağlar.

İlginizi çekebilir: Elektrikli araç şarj istasyonu nasıl çalışır?

Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir? 

Elektrikli araçların şarj işlemi oldukça basittir ve aşağıda madde madde nasıl şarj edileceği hakkında bilgiler verilmiştir:

  1. Elektrikli otomobilin marka ve modeline göre şarj giriş kapağını iterek veya üzerine dokunarak açabilirsiniz.

  2. Şarj istasyonundaki konektörü alarak aracın şarj girişi yerine yerleştirin. Konektörü taktığınızda yeşil renk yanıyorsa aracınız şarj olmaya başlamış demektir.

  3. Aracınızın ne kadar sürede şarj olacağını ve şarj yüzdesini şarj ünitesinin ekranı üzerinden görebilirsiniz. 

  4. Elektrikli aracınızın şarjı dolduğunda konektör düğmesine basarak aracınıza giden elektriği kesebilirsiniz. Şarj soketini aracınızdan çıkararak istasyona geri takabilirsiniz. 

Bunlara Dikkat!

  • Kamuya açık şarj istasyonlarını kullanacaksanız, şarj istasyonunun tipine ve bağlantı protokolüne dikkat edin. Genellikle şarj istasyonları; CCS, CHAdeMO veya Type 2 bağlantıları sunar.

  • Araba şarj etme işlemi sırasında aracınızın aküsünün sıcaklık seviyesini ve pil durumunu takip edin. Aşırı ısınmayı önlemek için aküyü aşırı şarj etmeyin.

  • Şarj işlemi tamamlandıktan sonra şarj soketini istasyona takmayı unutmayın.

 

Elektrikli Araç Şarj Ücretleri  

Elektrikli araç şarj ücretleri, kullanılan şarj istasyonuna, şarj süresine ve kullanılan elektriğin fiyatına göre değişiklik gösterir. Ancak, elektrikli araç sahipleri genellikle benzinli veya dizel araç sahiplerine kıyasla daha düşük maliyetli bir şarj sürecine sahiptir. Ayrıca, elektrikli araç sahipleri için bazı şarj istasyonları ücretsiz şarj imkanı da sunabilmektedir.

Elektrikli araç şarj ücretleri genellikle kWh (kilowatt saat) başına hesaplanır ve farklı bölgelerdeki elektrik tedarikçilerinin fiyat politikalarına göre değişebilir.

Elektrikli araç şarj ücretleri DC soket tarifesi ve AC soket tarifesi olarak değişmektedir. Güncel elektrikli araç şarj ücretlerini öğrenmek için tıklayın.

Elektrikli Araç Nerede Şarj Edilir? 

Elektrikli araçlar; evlerde, iş yerlerinde, apartman otoparklarında, AVM’ lerde, otoban kenarlarında, otoyol dinlenme tesislerinde kurulan şarj istasyonlarında şarj edilebilir. Araç modeline, soket tipine ve şarj kapasitesine göre farklı sürelerde şarj edilebilir. Seyahat ederken rotanızdaki elektrikli araç şarj istasyonları haritasını görüntülemek için Estasyon sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Estasyon, elektrikli araç kullanımının gerektirdiği şarj ihtiyacını karşılamak için yüksek teknolojiye sahip ve güvenli çözümler sunmaktadır. Bor Holding çatısı altında büyümeye devam eden Estasyon, karbon ayak izini ve çevre kirliliğini en aza indirmek için çalışmalar yapmaktadır. Seyahat sırasında Estasyon noktalarında aracınızı şarj edebilir, estasyon kart ile size özel ayrıcalıklardan faydalanabilirsiniz.

 


Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.