En Uzun Menzilli Elektrikli Arabalar - 2024

En uzun menzili elektrikli araba hangisi sorusu, elektrikli araç alan ya da almayı düşünen bireylerin üzerinde en çok düşündükleri konulardan biri. Her yıl daha fazla insan tarafından tercih edilen çevre dostu elektrikli araçlar için şimdilik en büyük kısıt, menzil problemi. Ancak bu alanda yaşanan gelişmelerle birlikte, sürekli daha yüksek menzilli araçların piyasaya sürüldüğü de gerçek. 2024 yılına girerken en uzun menzilli elektrikli arabalar hakkında bilgi sahibi olmak, elektrikli araç satın alırken daha doğru karar verebilmeniz için en uzun menzilli elektrikli araçların listesini sizler için hazırladık. 

En Uzun Menzilli Elektrikli Araba Modelleri

Elektrikli araçların giderek daha yaygın hale geldiği, içten yanmalı motora sahip araçlara duyulan rağbetin azaldığı günümüz dünyasında, bugüne kadar yeterince bilinmeyen pek çok marka ön plana çıkmaya başladı. Bir taraftan dünya devi haline gelen geleneksel araç üreticileri bu alana yönelik elektrikli araç yatırımlarını artırırken; öte yandan çok sayıda yeni aktör de elektrikli araçlarla sektörde yer almaya başladı. Elektrikli araçların menzili de bu rekabetin yarattığı ivme ile birlikte yıldan yıla artış gösterdi. Günümüzde piyasada olan en uzun menzilli elektrikli otomobil modelleri, aşağıdaki gibi sıralanabilir:

#Marka-ModelMenzil
1Lucid Air830 KM
2Mercedes EQE660 KM
3Tesla Model S651 KM
4Mercedes EQS Heritage Edition 580 4MATIC649 KM
5Ssangyong Torres EVX Standart635 KM
6BMW İX xDrive 50630 KM
7Ford Mustang Mach-E RWD Extended Range610 KM
8Ford Mustang Mach-E600 KM
9BMW İ7 Pure Exellence xDrive60590 KM
10BMW İ4 eDrive 40590 KM
11BMW İ5 M Sport eDrive40582 KM
12Hyundai Ioniq 6580 KM
13Tesla Model 3576 KM
14Rivian R1S566 KM
15Mercedes EQS563 KM
16Tesla Model X Long Range560 KM
17GMC Hummer EV Edition 1560 KM
18Rimac Nevera550 KM
19Cupra Born 77548 KM
20Audi Q8 e-tron Advanced 55 Quattro542 KM
21Tesla Model Y Long Range533 KM
22Togg T10X V2 RWD523 KM
23Kia EV6498 KM
24Nissan Ariya489 KM
25Polestar 2482 KM

En iyi elektrikli araba, en uzun menzile sahip olan mıdır, bu tartışılır; ancak EV kullanıcıları için menzilin çok önemli bir faktör olduğu bir gerçek. O halde gelin, bu araçlardan bazılarını daha yakından inceleyelim.

1. Lucid Air: 830 KM

Elektrikli araç denilince pek çok kişinin aklına Tesla gelse de menzili en uzun elektrikli araba şimdilik Lucid Air. Kaliforniya merkezli Lucid Motors tarafından imal edilen ve fütüristik tasarımıyla ön plana çıkan bu araç, tam şarj ile 830 km yol yapma kapasitesine sahip. 

2. Tesla Model S: 651 KM

Lucid Air ile arasında ciddi bir fark bulunan Tesla Model S, elektrikli araç piyasasının en uzun menzile sahip ikinci aracı. Aynı zamanda Tesla'nın en uzun menzilli aracı olan Model S, tek şarjda 651 km sürüş kapasitesine sahip. Gelişmiş otopilotu ve baş döndürücü teknik özellikleri ile elektrikli araç sektörünü şekillendiren modellerden biri olan bu araç, fiyat bakımından da sektörün en pahalılarından. 

İlgili İçerik: Tesla Araç Modelleri ve Menzil Seçenekleri

3. Ford Mustang Mach-E: 600 KM

Klasik Ford Mustang modelinin 3 kapılı tasarımından esinlenerek geliştirilen Mach-E, Ford’un ilk elektrikli araç modellerinden biri. Mustang çizgilerinden yola çıkılan ancak SUV olarak tasarlanan bu araç, 70 kWh gücünde bir pile sahip. Türkiye’de satışa sunulan versiyonlarında daha düşük kilometreler söz konusu olsa da yurt dışındaki modeller için 600 km gibi bir mesafeden söz edebilmek mümkün. 

4. Hyundai Ioniq 6: 580 KM

2023 yılında ilk kez tanıtılan Hyundai Ioniq, elektrikli araç piyasasının fiyat/performans modellerinden biri. İki pil paketi ve dört tekerden çekişli veya arkadan çekişli olmak üzere iki farklı versiyonuyla satışa sunulan bu araç, tek dolum ile 580 km yol alabilir. 

5. Tesla Model 3: 576 KM

Elektrikli araç piyasasını dönüştüren ve domine eden Tesla’nın Model 3 aracı en uzun menzilli elektrikli araba kategorisinde beşinci sırada. Sürüş performansını ön plana çıkaran bu modelde, çok düşük şarj maliyetleri ile yüksek performans sağlayabilmek mümkün. Aracın etkin menzili ise 576 km. 

6. Rivian R1S: 566 KM

Elektrikli SUV kategorisinin gözde modelleri arasında yer alan Rivian R1S, 566 km menzili ve dört motorlu güç aktarma sistemi sayesinde oldukça hızlı. Sedan araçların hızı ile SUV araçların gücünü bir arada deneyimlemek isteyen sürücüler için geliştirilen bu modelin arazi performansı da oldukça yüksek. 

7. Mercedes EQS: 563 KM

Alman otomotiv devi Mercedes tarafından geliştirilen ve markanın elektrikli araç kategorisindeki amiral gemisi konumunda olan EQS, 563 km menzilinin yanı sıra gelişmiş teknolojik donanımlarıyla da ön planda. 

Mercedes’ in diğer elektrikli modeli EQE Sedan menzili 518- 613 km aralığında olup daha kompakt bir yapıya sahiptir. Ek olarak, Mercedes EQS Sedan'a göre daha küçük boyutlara sahiptir.

8. Kia EV6: 498 KM

Geniş oturma alanları ve maksimize edilmiş konforuyla “Aileler İçin En İyi Elektrikli Otomobil” ödülünü almaya hak kazanan Kia EV6, tek şarj ile 498 km yol alma kapasitesine sahip. Birinci sınıf malzemelerle döşenmiş olan iç kabini, 5 kişinin rahatlıkla seyahat edebileceği kadar konforlu. 

9. Nissan Ariya: 489 KM

Nissan’ın elektrikli otomobil sektöründeki gözde araçlarından olan Ariya modeli için farklı opsiyonlar söz konusu. Bu opsiyonlara bağlı olarak farklı menzil seçenekleri mevcut. Modelin üst paketlerinde yer alan araçlar ile tek seferde 489 km yol yapabilmek mümkün. 

10. Polestar 2: 482 KM

Yüksek performansıyla elektrikli araç dünyasında adından sıklıkla söz ettiren Polestar 2 en fazla km yapan elektrikli araba modelleri arasında da ilk onda. 82 kWh gücündeki bataryaya sahip bu araç, tek şarj ile 482 km’ye kadar sürüş olanağına sahip. 

Elektrikli Arabalarda Menzilin Önemi

Elektrikli araç modellerinin menzili her geçen gün daha da artmaktadır. Elektrikli araçlarda menzil, aracın tam şarjla ne kadar yol gidebileceğini belirler. 

Elektrikli Araçlarda Menzil Kaybı Ne Zaman Başlar?

Elektrikli araçlarda menzil kaybı genel olarak kademeli olarak azalmaktadır. Bu bağlamda bir elektrikli araç için menzil kaybı durumu birkaç yıl içinde %1 ila %2 arasında değişmektedir. Ayrıca bu durum elektrikli araba modelinin yanı sıra bataryanın kullanım şekli ile de ilişkilidir. En uzun menzilli elektrikli arabaların dahi menzili azalabilir. Bu nedenle elektrikli otomobillerde kullanım son derece önemlidir.

Elektrikli Aracı Kullandıkça Menzili Azalır mı?

Genel olarak elektrikli otomobil kullanıcısının hızlanma, frenleme ve genel sürüş teknikleri aracın menzilini önemli ölçüde etkilemektedir. Elektrikli otomobillerde performans kullanım enerji tüketimini artırırken menzili düşürür. Trafikte yavaş tempo ile hız artırımı ve frenleme yerine regen kullanımı daha fazla enerji kazanımı sunar. Bu durum ise menzili artırır. Elektrikli araçların menzili ve batarya ömrünü artırmak adına çeşitli ipuçlarının yer aldığı “Elektrikli Araç Batarya Ömrü Ne Kadar? Nasıl Uzatılır?” içeriğimizi inceleyebilirsiniz. 

Elektrikli otomobil menzilleri ne kadar yüksek olsa da şehir içi kullanımda veya şehirler arası seyahatlerde şarj ihtiyacı kaçınılmaz. Türkiye’nin yaygın elektrikli araç şarj ağlarından olan Estasyon, tüm araç modelleri ile uyumlu şarj üniteleri sayesinde kesintisiz seyahat olanağı sunuyor. Bor Holding çatısı altında faaliyet gösteren Estasyon, AC ve DC Araç Şarj İstasyonları konusunda güvenilir bir çözüm ortağıdır. 

Elektrikli araç şarj istasyonu haritası için Estasyonlar sayfamızı ziyaret edebilir. Elektrikli araç şarj istasyonu kurulumları hakkında detaylı bilgi ve fiyat teklifi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 


Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.