Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Hakkında Bilmeniz Gereken Her şey

Elektrikli şarj istasyonu, elektrikli otomobillerin farklı lokasyonlarda şarj edilebilmesini sağlayan cihazlardan oluşur. Elektrikli araç kullanımı, fosil yakıtların kısıtlı olması ve yakıt maliyetlerinin giderek artması sebebiyle daha fazla kullanılmaya başladı. Elektrikli araçlarda bulunan pillerin menzil ve boyutuna göre belirli noktalarda şarj edilmesi gerekir. Elektrikli şarj istasyonu nedir, Türkiye’deki elektrik şarj istasyonu sayısı ne kadar ve onları nasıl bulabilirsiniz gibi aklınızdaki tüm soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nedir?

Elektrikli şarj istasyonları, elektrikli otomobillerin belirli noktalarda şarj edilebilmesini sağlar. Alışveriş merkezi, otopark, hastane, akaryakıt istasyonu gibi halka açık alanlarda olabildiği gibi bireysel olarak da evlere kurulabilmektedir. Elektrikli araçlarda elektriği depolayan büyük lityum piller bulunur. Bu pilleri ev elektriğiyle şarj etmek istediğinizde bir gün veya daha uzun sürebilir. Elektrikli araba şarj istasyonları, elektrikli otomobillerin standart bir prizden daha hızlı şarj edilmesini sağlar. 

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Çeşitleri Nelerdir? 

Elektrikli araç şarj istasyonu çeşitleri bireysel ve kurumsal olarak ikiye ayrılmaktadır. Elektrik şarj istasyonlarında, araçların batarya tipine, aracın şarj yapısına göre farklı şarj tipleri bulunmaktadır. AC (Alternatif Akım) şarj tipi, şebeke elektriğinden gelen akımı direkt olarak araca aktarırken DC (Doğru Akım) şarj tipi akım doğru akıma dönüştürülür ve bataryalar şarj edilir. İstasyon çeşitleri kullanım alanına ve tüketici ihtiyaçlarına göre değişiklik göstermektedir. Kurumsal ve bireysel şarj istasyonlarını daha yakından inceleyelim. 

Kurumsal Elektrikli Araç Şarj İstasyonu 

Kurumsal elektrikli araç şarj istasyonları; otopark, alışveriş merkezi, hastane gibi işletmelerin filolarındaki araçların elektrik maliyetlerini düşürmek için tercih ettiği bir çözümdür. Kurumsal elektrikli şarj istasyonu hizmetinde işletmeler araç sahiplerine Estasyon kart aboneliği sağlayarak şarj işlemlerini kolayca yönetebilirler. Kurumsal elektrikli araç şarj istasyonu sayfasından daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 

ev tipi araç şarj istasyonu

Bireysel Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

Bireysel elektrikli araç şarj istasyonu, adından da anlaşılacağı gibi her bireyin kendi aracını şarj edebilmesini sağlayan noktalardır. Estasyon uygulaması üzerinden entegrasyon sağlayarak aracınızın şarj dolum oranını, gidebileceği mesafeyi görebilirsiniz. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda hızlıca teknik ekipten destek alabilirsiniz. Bireysel elektrikli araç şarj istasyonu sayfasından daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. 

 

Ticari Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

Elektrikli otomobil şarj istasyonları, yolculuk sırasında aracın elektriğinin azalabileceği noktalarda kurulur. Otopark, alışveriş merkezi, dinlenme tesisleri, akaryakıt istasyonları gibi uğrak alanlarda yer almaktadır. 

Elektrikli Araçların Şarj Süresi Ne kadar?

Elektrikli araçlar, akülerine depolanan elektrik sayesinde ilerleyebilir. Fosil yakıt tüketimi yapmayan elektrikli otomobiller, karbon ayak izini azaltır ve çevreye faydalıdır.  Elektrikli aracınızı şarj etme süresi aracın batarya büyüklüğüne ve şarj istasyonunun verdiği güce göre değişiklik göstermektedir. Elektrikli araçların şarj süresi 30 dakika ile 8 saat arasında değişmektedir. Şarj süresini etkileyen pek çok etmen olsa da şarj istasyonlarının şarj etme hızı bu süreyi belirleyen önemli unsurlardan biridir. Hızlı şarj istasyonlarında 30 dakikalık bir şarjla %80’e kadar dolum sağlanabilir. 

Estasyon elektrikli araç şarj süresi hesaplama aracını kullanarak aracınızın AC ve DC şarj sürelerini görebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Elektrikli Araç Nasıl şarj Edilir?

Elektrikli Şarj İstasyonu Nerelere Kurulabilir?

Elektrikli şarj istasyonu, bireysel olarak ev ve iş yerlerine kurulabilir. İstasyonların şarj süresi daha kısa olduğu için ev ve iş yerlerinde tercih edilmektedir. Bununla birlikte elektrikli araç filosuna sahip işyeri sahipleri araçların kısa sürede şarj edilmesi ve takibinin yapılması için kurumsal elektrikli araç şarj istasyonu kurmaktadır. 

Türkiye de Elektrikli Şarj İstasyonu Sayısı Nedir? 

Elektrikli otomobil kullanımının artmasıyla ülkemizde ve tüm dünyada şarj istasyonlarının sayısı da artış göstermektedir. Türkiye’de elektrikli şarj istasyonu sayısı, sürekli ve hızlı bir şekilde yeni istasyonların kurulması sebebiyle değişmektedir. 2023 verilerine göre Türkiye Elektrikli Şarj İstasyonları sayısı 6.500 kadar olup sene sonunda 10.000’e ulaşması hedeflenmektedir. Türkiye’de şarj istasyonlarının 3’te 1’i İstanbul’da bulunurken diğer istasyonların çoğunluğu sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya ve Muğla’da bulunmaktadır. 

Türkiye'de Araç Şarj İstasyonları Nasıl Bulunur? 

Türkiye’de şarj istasyonlarının sayısı giderek artış gösterse de bazı noktalarda yetersiz kalabiliyor. Yolculuğunuzu keyifli hale getirmek ve şarj istasyonu bulma sorunundan kurtulmak için Estasyon uygulamasını indirebilir veya Türkiye elektrikli araç şarj istasyonları haritasından tüm istasyonlarımızı görüntüleyebilirsiniz. 

Estasyon ile Geleceğe Sür 

Estasyon, elektrikli araç kullanımının gerektirdiği şarj ihtiyacına yüksek teknolojiye sahip çözümler sunar. Estasyon hizmetleri 7/24 teknik desteğiyle ve genişleyen şarj ağıyla avantajlı iş birlikleri sağlar. Bireysel ve kurumsal elektrikli araç şarj istasyonu çözümleriyle elektrikli aracınızı ve filonuzdaki araçları kolayca şarj ederken Estasyon kart ile tüm şarj işlemlerini kolayca yönetebilirsiniz. Elektrikli araç şarj istasyonu hizmetlerini incelemek için şarj çözümlerimizi inceleyebilirsiniz.

 

Etiket: Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.