Elektrikli Araç Şarj Ücreti Ne Kadar? 2024 Güncel

Fosil yakıtların azalmaya başlamasıyla beraber oldukça çevreci bir kullanım sunan elektrikli araçlara olan ihtiyaç giderek artmakta. “Elektrikli araç şarj ücreti ne kadar?” sorusu ise artan yakıt fiyatları ve elektrikli araç sayılarının artış göstermesi ile en çok merak edilenler arasında. Elektrikli araba dolum ücreti 2024 güncel verileri ve merak ettiğiniz diğer ayrıntılar yazımızda. 

Elektrikli Araç Şarj Fiyatları

Yolculuk sırasında aracınızın şarjını doldurmak için kamuya açık alanlar ile otoyollarda yer alan istasyonları kullanabilirsiniz. Arac marka - modeline ve AC / DC soket tipine göre elektrikli araç şarj süresi hesaplama aracı ve Estasyon e-şarj elektrikli araba şarj ücretleri için tıklayın. 

Elektrikli otomobillerin tam kapasite şarj süreleri, şarj maliyetleri ise merak edilen diğer konular arasındadır. Yazımızın devamında elektrikli araç şarj maliyetlerinin neye göre değiştiği hakkında bilgiler bulacaksınız.

Elektrikli Araç Şarj Maliyeti Hesaplama

Elektrikli araç şarj fiyatları; benzin, motorin ve gaz fiyatlarına göre kıyaslandığında oldukça ucuzdur. Şarj istasyonlarında şarj tipine göre KW/Saat başına ödenen ücret sabit olsa da, elektrikli araçların tam kapasite şarj olma maliyetleri bazı değişkenler dolayısı ile farklılık gösterir.

Elektrikli araç şarj maliyeti; 

  • Soket tipine, 

  • Batarya kapasitesine,

  • Aracın doluluk oranına 

göre farklılık göstermektedir. 

Örneğin, batarya kapasitesi yüksek olan araçların tam kapasite şarj maliyeti batarya kapasitesi az olan araca göre daha fazladır. Ancak tabii ki bu araçların menzil süresi de daha fazladır.

Elektrikli araç şarj istasyonu aracı şarj etme ücreti, soket tiplerine göre de değişmektedir.  Elektrikli araç şarj istasyonlarında 2 tip soket tipi bulunur: AC ve DC soketler. DC soket tipleri bulunan elektrikli araç şarj istasyonları kısa sürede bataryanızı doldurmanızı sağlarken AC soket tipleri şarj süresi biraz daha fazladır. Otomobil markalarına göre birim zamandaki enerji aktarım miktarları değişkenlik gösterir. Fikir vermesi açısından ortalama şarj süreleri aşağıdaki gibidir;

Ticari Tip Elektrikli Şarj üniteler için;

AC (22 kW)                 : 4-4,5 saat

DC (120 kW)               : 40-40 dk

Ev Tipi Elektrikli Şarj üniteleri için;

AC (7kW &11kW)         : 8 saat 

Elektrikli şarj istasyonlarında yer alan bu soket tiplerinin özelliklerini yakından inceleyelim.

Tip 2 - AC Soket Tarifesi 

Evlerde ve otopark, AVM gibi kamuya açık alanlarda elektrikli araç şarj için kullanılan soket, Tip 2 - AC sokettir. AC soketler, trifaz fişlerdir ve 22 kW’a kadar güç sağlayabilmektedir.  Halka açık istasyonlarda ise şebeke kapasitesine bağlı olarak 43 KW/saate kadar çıkış verebilirler. 

AC soketler, DC soketlere göre aracın daha uzun sürede şarj edilmesini sağlasa da şebeke elektriğinden doğrudan fişle şarj edilene göre oldukça hızlı şarj süresi sunarlar. Araçlar veya şarj cihazları, şarj istasyonundan aldığı elektriği alternatif akıma dönüştürerek aracın şarj olmasını sağlamaktadır. 

Standart bir elektrikli araç 100 km’de ortalama 15 kW güç tüketir. %80 şarj dolumu için 8-12 saat süre gereklidir. 30 kW batarya kapasitesine sahip bir araç 4.4 kW şarj gücüyle 7 saatte dolmaktadır. Şarj süresi hesaplamasını batarya gücü/şarj gücü=şarj dolum süresi olarak yapılır.

BMW i3 94Ah LCI

8 Saat

300 km

Jaguar I-Pace

10 Saat

470 km

 

Tip 3 -DC Soket Tarifesi 

Hızlı şarj olarak da bilinen DC soketler, şarj istasyonlarından alınan elektriği doğrusal akıma çevirerek araçların hızlıca şarj edilmesini sağlamaktadır.  Yolculuk esnasında şarj mesafesi azalan kişiler akaryakıt istasyonu, AVM, otoyol ve dinlenme tesislerinde DC soketiyle araçlarını şarj edebilir. DC soketler elektrikli araçların 30 dk. ile 4 saat arasında tam doluma ulaşmasını sağlamaktadır. Zamandan ve maliyetten tasarruf etmek isteyenler bu durumlarda DC soket tarifesini tercih etmektedir. 

elektrikli araba dolum ücreti

Standart bir elektrikli araç, DC soket ile 1-4 saat arasında tam doluma ulaşmaktadır. DC soketlerle şarj dolum süresi batarya gücü/şarj gücü=şarj dolum süresi formülüyle hesaplanabilir.

Renault Zoe

2 Saat (%80 dolum – Hızlı Şarj)

300 km

Mercedes Benz EQC

40 Dakika (%80 dolum-Hızlı Şarj)

450 km



Estasyon, Bor Holding çatısı altında elektrikli araçların şarj ihtiyacını karşılamak için yüksek teknolojiye sahip güvenli çözümler üretmektedir. Estasyon, 2025 yılına kadar 500’ü aşkın ünite ile 35 farklı şehirde 150 şarj istasyonu kurmayı hedeflemektedir. Elektrikli araçlarınızı yolculuk esnasında şarj etmek için Estasyon elektrikli araç şarj istasyonları haritası üzerinden şarj dolum noktalarını görüntüleyebilirsiniz. 

 

Etiket: Elektrikli araç şarj ücreti ne kadar

Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.