İşyerine Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur? Detaylı Rehber

İşyerine elektrikli araç şarj istasyonu kurmak, çalışanlara ve müşterilere sürdürülebilir bir ulaşım alternatifi sunmanın yanı sıra çevresel sorumluluklarına duyarlı işletmeler için önemli bir adımdır. Ancak, işyerine elektrikli araç şarj istasyonu kurma süreci biraz karmaşık olabilir. Bu rehber, işyerine elektrikli araç şarj istasyonu nasıl kurulacağına dair detaylı bir yol haritası sunarak işletmelere yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Kurumsal İşletmeler İçin Araç Şarj İstasyonu Kurulum Süreçleri 

Kurumsal işletmeler için Araç Şarj İstasyonu kurulum sürecinde öncelikle;

  • İş yerinin elektrik altyapısının şarj istasyonunun gereksinimlerini karşılayacak kapasitede olduğundan emin olunmalı,

  • Şarj istasyonunun konumu ve yerleşimi planlanmalı, 

  • Belediyelerden ve yerel yönetimlerden gerekli izinler alınmalıdır.

Tüm bu sayılanların yanında uzman ve güvenilir bir şarj istasyonu sağlayıcısıyla çalışarak doğru ekipmanı seçmek ve profesyonel bir kurulum gerçekleştirmek önemlidir. Böylelikle resmi ve fiziki tüm şartların sağlanmasında uzman ekibin yönlendirmesi sayesinde sorunsuz bir kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

İşletmeler için Adım Adım Elektrikli Şarj İstasyonu Kurulumu 

Detaylı Saha Değerlendirmesi Yapın

Kurumsal işletmeler için araç şarj istasyonu kurulumunda detaylı saha değerlendirmesi yapılmalıdır. Kurumsal işletmeler için kurulan istasyonlar, otopark, alışveriş merkezi, hastane, akaryakıt istasyonu gibi alanlarda bulunmaktadır. Gerekli izin ve belgelerin alınabilmesi için kurulacak alanın uygun olması gerekir. Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak istediğinizde inşa edilecek alanda yapı tanımı kapsamına giren unsurlar varsa “Yapı Kullanma İzin Belgesi” alınmalıdır. 

Şebeke Bağlantınızı ve Kapasitenizi Öğrenin

Şebeke elektriğine bağlı olarak çalışan elektrikli şarj istasyonları, ev elektriğinden daha fazla güç harcar. Şebeke elektriğinden daha yüksek güç geldiği için elektrik kutusu ve trafo bunu desteklemeyebilir. İş yerinde kurulacak olan istasyonda kaç adet araç aynı anda şarj yapabilecek ve kaç istasyondan oluşacak buna karar vermelisiniz. Bu sebeple şebeke bağlantınızı ve istasyonun ne kadar güce ihtiyacı olduğunu elektrik dağıtım şirketiyle görüşerek öğrenebilirsiniz. 

kurumsal elektrikli şarj istasyonu kurulumu

İşletmenizin İhtiyacına Uygun Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Seçin 

İşletmenizin ihtiyaçlarına ve bütçenize uygun bir elektrikli araç şarj ünitesi seçiminde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. 

Güç oranı: Şarj istasyonu, bir aracın tüm pil kapasitesini en fazla 8 saatte doldurmalıdır. Bu sebeple güç oranı, araç ve istasyon sayısı oldukça önemlidir.

Uyumluluk: Şarj istasyonundaki cihazlar, şirket çalışanlarının araçlarıyla uyumlu olmalıdır.  

Güvenlik: Elektrik istasyonu kurulumunda gerekli tüm güvenlik önlemleri alınmalıdır.  

Kullanım Kolaylığı: Şarj istasyonu çalışanlar tarafından kolayca kullanılabilmeli, basit ve anlaşılır arayüz ekranına sahip olmalıdır.

Estasyon olarak Bor Holding güvencesi ile işletmelerin elektrikli araç şarj istasyonu kurulum süreçlerini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca kurumsal müşterilerimize teknik destek ve danışmanlık hizmeti veriyor, performans artırıcı ipuçlarımızla araçlarından maksimum fayda sağlamalarının yanısıra maliyetten de tasarruf etmelerini sağlıyoruz. Kurumal müşterilerimiz, Estasyon uygulamamız ile araçlarının şarj durumlarını anlık olarak görebiliyor, kullanım verilerine anında ulaşabiliyor.

Sizde işyerine elektrikli araç şarj istasyonu kurarak, çalışanlara ve müşterilere sürdürülebilir bir ulaşım çözümü sunabilirsiniz. Böylelikle çevreye duyarlı bir işletme imajı oluşturabilir ve geleceğin ulaşım trendlerine uyum sağlayabilirsiniz. 

Kurumsal Elektrikli Şarj İstasyonu Kurulumu: Sık Sorulan Sorular

İşletmenize elektrikli araç şarj istasyonu kurmak konusunda aklınıza takılan sorular mı var? Sizin için tüm merak edilenleri cevapladık!

Elektrikli araçlar hangi tipte şarj istasyonlarını kullanabilir?

Aracın batarya kapasitesine ve kullanım kılavuzunda belirtilen koşullara bağlı olarak farklı istasyon tipleri bulunsa da araçlar AC ve DC soket tipleriyle şarj edilebilir.

Kurulumda hızlı şarj özelliği ne işe yarar?

DC şarj istasyonları, araçların bataryasını daha kısa sürede şarj etmeyi sağlar. AC Şarj Ünitelerine kıyasla kurulumu daha maliyetli olsa da zamandan tasarruf etmek isteyen işletmeler tarafından tercih edilmektedir.

Şarj istasyonları ne kadar sürede elektrikli aracı şarj edebilir?

Elektrikli aracın batarya kapasitesine ve şarj istasyonunun özelliklerine göre bu süre değişiklik göstermektedir. Hızlı şarj özelliği bulunan istasyonlarda bu şarj süresi 30-45 dakika arasındadır.

Elektrikli Şarj İstasyonu Kurmak için Hangi Belgeler Gerekli?

Elektrikli şarj istasyonu kurmak için gerekli izin ve belgelerin ilgili kurumlardan alınması gerekir. Elektrikli araç şarj istasyonu yönetmeliği içerisinde yer alan belge ve izinler şu şekildedir;

  • Şarj ağı işletmeci lisansı alınması (başvurular EPDK’ya yapılmaktadır.)

  • İstasyonlar için iş yeri açma ruhsatı alınması,

  • Dijital altyapının sağlanması,

  • Şebeke elektriğinin yeterli olduğunu onaylayan belge,

  • Yapı içerisinde kurulacak istasyonlar için “Yapı Kullanma İzin Belgesi”

Şirketler çalışanlarının araçları için otopark ve iş yerlerine şarj istasyonları kurmaktadır. Bu istasyonlar genel olarak AC soketli olsa da DC’nin tercih edildiği alanlarda vardır. 

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Fiyatları Ne Kadar?

Elektrikli araba şarj istasyonu fiyatları; istasyon sayısına, kullanılacak malzemelere ve alınacak izinlerin masraflarına göre değişiklik göstermektedir. Tüm bu koşullar elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyetinin belirlenmesinde önemli rol oynar. 

Not: Şirket, otopark, alışveriş merkezi gibi alanlar için kurmak istediğiniz şarj istasyonları için alınan lisansların geçerliliğini sürdürmesi için işletmecinin lisans şartlarını korumaya devam etmesi gerekir. 

Şarj İstasyonu Kurulumu Ne Kadar Sürer?

Şarj istasyonu kurulum süreleri izinlerin çıkma süresine ve çalıştığınız firmanın hızına göre değişmektedir. Şarj istasyonu için lisans alındığında takip eden ilk ay içinde takip sistemi, ödeme sistemi, fiyatlandırma gibi verileri EPDK’ya aktarabileceği bir sistem kurmak zorunludur. Lisanslar alındıktan sonra 6 ay içerisinde şarj istasyonu faaliyete geçmiş olmalıdır.

Aklınıza taklılan farklı sorular mı var? O halde iletişim sayfasından bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Etiket: İşyerine Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur

Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.