Site Otoparkına Şarj İstasyonu Kurulabilir mi?

Elektrikli araç kullanımının hızla artmasıyla birlikte, site otoparkına şarj istasyonu kurulumu, sürdürülebilir ve çevre dostu bir ulaşım sistemine geçişin önemli bir adımı haline gelmiştir. Site otoparklarına şarj istasyonu kurmak, hem site sakinlerine hem de ziyaretçilere elektrikli araçlarını şarj etme imkanı sunar. 

Site otoparkına şarj istasyonu kurulabilmesi için ise belirli düzenlemelere uyulması gerekmektedir. Bu yazıda, site otoparkına şarj istasyonu kurulumu, bu istasyonların yönetmeliği, otoparka hızlı şarj istasyonu kurulumu için gereken adımlar ve bu uygulamanın sağladığı avantajlar detaylı bir şekilde incelenecektir. Elektrikli araç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak ve sürdürülebilir bir ulaşım altyapısı oluşturmak adına, siteye elektrikli şarj istasyonu kurmak konusunda önemli bilgiler sunacağız.

Sitelerde Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Yönetmeliği

Apartman ve sitelerin ortak alanlarına şarj istasyonu kurulumu kritik role sahiptir. Bunun temel nedeni ise elektrikli araç sahiplerinin kendi yaşam alanlarına kurulacak şarj üniteleri ile araç şarj işlemlerini hem konforlu hem de daha ekonomik şekilde sağlamasıdır. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Otopark Yönetmeliği’nde yeni inşa edilecek apartman ve sitelerde elektrikli şarj ünitesi kurulumunu zorunlu hale gelmiştir. Yönetmelik kapsamında; zorunlu otopark adedi 20 ve üzeri olan yapılarda şarj ünitesinin 1 adetten az olmaması ve otoparkın belli bir bölümünün şarj ünitesi dâhil elektrikli araçlara uygun olarak düzenlenmesi şartı mevcuttur. Bu kapsamda siteler için şarj istasyonu kurulumu zorunlu hale gelmiştir.

Yeni inşa edilmeyen site otoparkına şarj istasyonu kurmak için yapılması gerekenler için okumaya devam edin.

İlginizi çekebilir: Eve Şarj İstasyonu kurmak

Site Otoparkına Şarj İstasyonu Kurmak İçin Yapılması Gerekenler

Site otoparkına şarj istasyonu kurmak için uygulanması gereken bazı adımlar vardır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Siteye şarj istasyonu kurmak için site yönetiminden izin alınması gerekir. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında kendi otopark alanınıza elektrikli aracınız için şarj istasyonu kurmak isterseniz, kat maliklerinin 4/5’inin yazılı rızasını almanız gerekir. Bunun yanı sıra bu rızanın alınması ile kendi otopark alanınıza bir elektrikli araç şarj istasyonu kurabilirsiniz. 

  • Şarj istasyonu maliyetini elektrikli araç sahipleri ödemektedir. Sitede elektrikli araç şarj istasyonunda yararlanmayacak kişilerin herhangi bir ödeme yapmasına gerek yoktur. 

  • Şarj istasyonlarının tamamen yetkili firmalar tarafından kurulması gerekir. Ortak kullanım olarak şarj istasyonu kurulacaksa, yetkili firmalar tarafından kurulum yapılması ve burada kullanılan elektrik giderlerinin kullanıcılar tarafından peşin olarak ödenmesi gerekir.

  • Sitelere elektrikli araç kullanımına uygun şekilde elektrik gücü sağlanması gerekir. Elektrikli araç sahipleri, kendi saatinden elektrik çekerek, izinsiz şekilde aracını şarj edemez. Elektrikli araçlara izinsiz şekilde şarj şebekesi kurulamaz. site otoparkına şarj istasyonu

    Site Otoparkına Şarj İstasyonu Kurmanın Avantajları

    Site otoparkına şarj istasyonu kurmanın birçok avantajı vardır. Bu avantajlar aşağıdaki gibidir:


    • Elektrikli araç sahibi olan site sakinleri için şarj istasyonu kurulumu, onların araçlarını kolay ve güvenli bir şekilde şarj etmelerini sağlar. Bu durum ise site sakinlerinin memnuniyetini artırır. 

    • Elektrikli araç sahipleri için önemli bir etken olan şarj istasyonları, site veya apartmanın değerini artırır. 

    • Elektrikli araç kullanımı, içten yanmalı motorlara göre daha az çevresel etki oluşturur. Bu nedenle site sakinlerini, şarj istasyonu kurulumu ile elektrikli araç kullanımına teşvik edebilirsiniz.

    • Elektrikli araç şarj istasyonlarının bulunduğu siteler, çevredeki diğer konut alanlarına göre rekabet avantajı elde eder. Bu tür siteler, potansiyel alıcılar veya kiracılar için cazip bir özelliğe sahip olur.


    Estasyon olarak amacımız, yüksek teknoloji ve güvenilir çözümler ile en iyi araç şarj hizmetini sunmaktır. Türkiye’nin önde gelen elektrikli araç şarj ağına sahip olmamızın yanı sıra hem AC hem de DC şarj istasyonu hizmetlerimiz ile siz değerli müşterilerimize çeşitli alternatifler sunmak en temel misyonumuz. Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.




     

 


Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.