Özel plaka, araç sahiplerinin araçlarını kişiselleştirmek amacıyla tercih ettiği bir plaka türüdür. Bu plakalar sayesinde sürücüler, plaka numaralarını kendilerine özel hale getirebilir. Genellikle isim veya soyad baş harfleri, doğum tarihleri, sevdiklerinin adları, tuttukları takımların kısaltmaları ya da çeşitli anlamlar taşıyan kombinasyonlar tercih edilir. Böylece araç sahipleri, araçlarını sadece bir ulaşım aracı değil, aynı zamanda kişisel kimliklerini yansıtan bir unsur haline getirebilir.
Talep edilen plaka boşta ya da bir başkasında kayıtlı olabilir. Özel plaka fiyatlarını belirleyen ana faktörlerden biri budur. Ayrıca 2 harfli, 3 harfli ve mavi özel plaka fiyatları da birbirinden farklıdır. Özel plaka tercih eden araç sahipleri, her yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) ek olarak belirli bir özel plaka vergisi ödemekle yükümlüdür.
Özel Plaka Nasıl Alınır?
Birçok araç sahibi, araçlarının fark edilebilir olması ve kendine özel bir tasarıma sahip olması için kişiselleştirilmiş plakayı tercih eder. Ülkemizde isme özel plaka ya da farklı sayı ile harf kombinasyonlarına sahip plaka almak için belli başlı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Bu prosedürler şu şekilde sıralanabilir:
● İlk olarak plaka kombinasyonunun belirlenmesi gerekir. Bu süreçte özel isimler, takım isimleri ve firma isimleri tercih edilebilir. Seçilen plakanın daha önce alınmamış ve kullanıma uygun olması gerekir. Bu aşamada özel plaka sorgulama işlemlerinin yapılması gerekir.
● Kişi özel plaka için bağlı bulunulan il ya da ilçedeki Trafik Tescil Müdürlüğü’ne başvurulması gerekir. Bu süreçte kimlik belgesi, araç ruhsatı, noter satış belgesi gibi evraklar hazır bulundurulmalıdır.
● İsimli özel plaka alma işlemleri için geçerli olan ücretin ödenmesi gerekir. Bu ücret tercih edilecek kombinasyona göre değişiklik gösterir.
● Tüm işlemler sırası ile tamamlandıktan sonra Trafik Tescil Müdürlüğü’nden onay alınması gerekir. Onaylama işleminden sonra plaka bastırılarak kullanılabilir.
● Son olarak plakanın araç ruhsatına işletilmesi gerekir. Bunun için ek bir ücret ödenerek, noter tarafından işlemlerin tamamlanması sağlanır.
Özel Plaka Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Özel plaka almak isteyen araç sahiplerinin bazı unsurlara dikkat etmesi gerekir. Bu unsurlar şu şekilde sıralanabilir:
● Plakanın başka birine devredilebileceğinin bilinmesi gerekir. Bu nedenle plaka alımı sırasında ilk olarak belirlenen kombinasyonların başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığının kontrol ettirilmesi gerekir.
● Ücret ve vergiler ise kişiselleştirilmiş plaka almak isteyen araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken ikinci unsurdur. Kişiselleştirilmiş plakaların ücretleri ve vergileri her yıl düzenli olarak revize edilir.
● Sorgulama işlemi sırasında ise seçilen plakanın mevcut yasal çerçeveye ve sistem kayıtlarına uygun olup olmadığının kontrolü, alım sürecinin en önemli adımlarından biridir. Uygun olmayan kombinasyonlar sistem tarafından reddedilebilir.
Özel Plaka Ne Kadar?
Özel plaka ücreti, her yıl güncellenerek yeniden belirlenir. Fiyatlar belirlenirken tercih edilecek olan kombinasyonun kaç harften oluştuğu dikkate alınır. Aynı zamanda sahibi tarafından satılan kişiselleştirilmiş plaka fiyatları da değişiklik gösterir. 2025 yılı itibari ile belirlenen fiyatlar ise şu şekilde sıralanabilir:
● 3 Harfli Özel Plaka Fiyatları: En çok tercih edilen kombinasyonlardan olan 3 harfli özel plakaların fiyatları, talep yoğunluğuna ve harflerin anlamına göre 20.000 TL ila 100.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
● Diplomatik ve Protokol Plaka Fiyatları: Sınırlı sayıda tahsis edilen bu plakalar, prestijleri nedeniyle daha yüksek bir maliyete sahiptir. Fiyatları 100.000 TL ile 300.000 TL arasında değişmektedir.
● Özel Kombinasyon ve İsimleri İçerin Plaka Fiyatları: Kişisel anlam taşıyan harf ve rakam kombinasyonlarını içeren plakaların fiyatları, genellikle 10.000 TL ile 50.000 TL arasında belirlenmektedir.
● Şirket Adına Kayıtlı Olan Özel Plaka Fiyatları: Kurumsal kimliği yansıtan veya şirket adının kısaltmasını içeren özel plakaların bedeli, harf kombinasyonunun nadirliğine göre 50.000 TL ile 200.000 TL arasında değişebilmektedir.
● Özel Plaka Vergisi ve Diğer Masraflar: Özel plaka sahipleri, her yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne ek olarak özel plaka vergisi ödemekle yükümlüdür. Bu tutar, plakanın piyasa değerine göre değişir. Ayrıca, plaka değiştirme işlemleri sırasında ödenmesi gereken ücretler ortalama olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında farklılık gösterebilir.
2025 Özel Plaka Vergisi Ne Kadar?
Özel plaka vergisi, devlet tarafından her yıl plaka sahiplerinden düzenli olarak tahsil edilir. Bu vergi, plakanın tahsis ücreti üzerinden belirli bir yüzde olarak hesaplanır. Her yıl güncellenir ve oranları değişkenlik gösterebilir. 2025 yılında vergi tutarının 15 bin ile 30 bin arasında değiştiğini söylemek mümkün.
Özel plakanız için her yıl ödemeniz gereken bu ek ücreti, yıllık araç vergisi (MTV) ile birlikte yapabilirsiniz. Bu aşamada da yine ücret, plakanın değerine göre hesaplanır.
İkinci El Araçlarda Özel Plaka Nasıl Alınır?
İkinci el araç satın almak isteyen kişiler, araçta bulunan kişiselleştirilmiş plakayı da satın almak isteyebilir. Ancak bu aşamada plakanın satışının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, aracı satan kişiye bağlıdır. Aracını satan kişi, noterdeki satış işlemleri sırasında plakasının satışını yapmak istemez ise aracı alan kişi plakaya sahip olamaz. Ancak araç sahibi, sahip olduğu kişiselleştirilmiş plakasının satışına da araç satış işlemleri sırasında onay verir ise bu durumda aracı alan kişi plakaya sahip olabilir.
İkinci el aracı alan kişi plakayı istemez; ancak aracı satan kişi plaka satışına da onay verir ise bu durumda aracın yeni sahibi kişiselleştirilmiş plakayı almak zorunda değildir. Standart plaka tercihi ile aracı satın alabilir. Kişiselleştirilmiş plaka ise satış işleminden sonra boşa düşer. Farklı bir araç sahibi ise bu plakayı kendi adına satın alabilme hakkına sahip olur.
Elektrikli Araçlar için Özel Plaka Olur Mu?
Giderek trafikte daha fazla yer alan elektrikli araçlar için de kişiselleştirilmiş plaka almanız mümkün. Bu sayede elektrikli araçlarınızın trafikte daha dikkat çekici ve ayırt edici özelliklere sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
Siz de elektrikli araç sahibiyseniz, hayatınızı kolaylaştırmak için yaşam alanlarınıza şarj istasyonu kurulumu için Estasyon’a başvurabilirsiniz. Eğer aracınız için AC ya da DC şarj istasyonu arıyorsanız konumunuza en yakın istasyonu Estasyon'un web sitesi ve mobil uygulaması üzerinden size en yakın istasyonu hızlıca bulabilir; elektrikli şarj istasyonu haritası sayesinde aracınızı güvenle ve zahmetsizce şarj edebilirsiniz.