Elektrikli Araba Yakıt Tüketimi- 2024 Güncel

Elektrikli araç kullanımı son yıllarda oldukça ilgi görmesinin yanı sıra yeni almak isteyenler tarafından elektrikli araba yakıt tüketimi merak edilen konular arasındadır. Doğaya zarar vermeden ve hava kirliliği oluşturmadan kullanım deneyimi sunan bu araçların yakıt tüketiminden kısaca bahsedelim. 

Elektrikli araçlar dünya üzerinde hızlı bir şekilde kullanımı artmış ve benzinli veya dizel yakıt kullanan otomobillerin yerine geçmiştir. Dizel ve benzinli araçlardan farklı olarak yakıt deposu yerine lityum-iyon batarya ve fosil yakıt yerine elektrik enerjisi ile çalışan bu araçlar, kullanıcılar açısından hem daha kullanışlı hem de çevre dostluğu ile bilinmekte. 

Elektrikli otomobillerin elektrik kullanım oranı farklı parametrelere bağlı olarak değişir. Bu nedenle her aracın kesin olarak tüketebileceği tek bir enerji miktarı verilmesi oldukça zordur.  

Elektrikli araç ne kadar yakar sorusunu etkileyen parametrelerden bazıları şunlardır: 

  • Aracın aerodinamik verimliliği, 

  • Elektrik motorlarının düşük ve yüksek Rpm ’deki tüketim değeri,

  • Aracın toplam ağırlığı, 

  • Rejeneratif frenlemenin uygulanma oranı 

gibi farklı parametreler aracın yakıt tüketimini etkiler. 

Elektrikli Araba 100 Km’ de Ne Kadar Yakar?

Elektrikli araba ne kadar yakar sorusuna cevap verebilmek için ilk önce araçların 100 km’ de ne kadar yaktıklarını bilmek gerekir. 

Elektrikli araçlar, ortalama olarak 100 km de 15-23 kWh elektrik enerjisi harcar. Fakat aracın tasarımı, ağırlığı ve elektrik motor verimliliğine bağlı olarak bu oranlar değişebilir. Örneğin; 

  • Skoda Enyaq iV, Nissan Ariya gibi orta segment SUV araba modellerinde elektrik enerjisi tüketimi 14 kWh seviyesine kadar düşebilir. 

  • Tesla Model 3 ve Model Y ise 15-16 kWh bandında yer alır. 

  • Porsche Taycan gibi yüksek performanslı araçlarda ise ortalamanın 29 kWh seviyelerine çıkması da olasıdır. 

Elektrikli araçların yakıt deposu doldurulması için bataryalarının doldurulması gerekir. Batarya büyüklüğüne bağlı olarak aracın dolum ücretinde de değişkenlik görülür. Fiyatı etkileyen pek çok parametre olduğu için elektrikli araç 100 km maliyeti her araç için ayrıca incelenmesi gereken bir durumdur.

İlginizi çekebilir: Elektrikli Araç Nasıl Şarj Edilir? - Detaylı Rehber

elektrikli araç ne kadar yakar

Elektrikli Araba Deposu Kaç TL' Ye dolar?

Elektrikli araç şarj maliyeti, AC şarj istasyonu ve DC şarj istasyonunda dolum yapılmasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Fakat vergiler dahil olmakla birlikte 1 kWh elektrik fiyatı tl şeklindedir. Bu birim fiyatı 7,98 üzerinden evde şarj edilen bir elektrikli araç ortalama 22-33 kuruş arasında elektrik tüketir. Fakat bu veriler evde şarj edilmesi durumunda karşılaşılabilecek fiyat aralığıdır. Elektrikli aracın hızlı şarj edilmesi durumunda km maliyeti 58- 98 kuruş aralığında değişebilir.

Estasyon elektrikli araç şarj istasyonu tarifeleri için tıklayın.

Elektrikli Araba Enerji Tüketimi Neye Göre Değişir?

Elektrikli araba yakıt tüketimi arabanın özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Aracın hangi tip bir araç olduğu, hangi tip şarj ile doldurulduğuna bağlı olarak enerji tüketimi de değişir. Elektrikli araçların yakıt tüketimi, aracın aerodinamik verimliliğine, elektrik motorunun düşük veya yüksek rpm tüketim değerine, aracın genel ağırlığına bağlı olarak değişim gösterir.  

Hızlı Şarj Kullanıldığında Elektrikli Araç Km Maliyeti

Elektrikli araç şarj fiyatları 2023 aracınızı nerede şarj ettiğinize bağlı olarak değişim gösterir. Estasyon, kullanıcısına sağlamış olduğu avantajlı tarifeler ve çeşitli hizmetler ile kullanıcısına her zaman yol gösterici olmuştur. Estasyon Türkiye’ nin önde gelen bireysel, ticari ve kurumsal elektrikli araç şarj istasyonları kurulum ve hizmet sağlayıcısıdır. Kullanıcısına 7/24 hizmet ve teknik destek sağlamaktadır. Bireysel ve kurumsal şarj çözümlerinin yanı sıra avantajlı çözüm ortaklıkları için Estasyon ile iletişime geçebilirsiniz.

 


Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.