Elektrikli Araç Muayenesi Nasıl Yapılır? -2024

Elektrikli araçların çalışma prensibi benzinli, dizel ve hibrid motorlu araçlardan farklıdır. Bu nedenle bu araçların farklılıklarının başında elektrikli araç muayenesi yer alır. Ancak, diğer araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da periyodik bakım çizelgesine uymak son derece önemlidir. Böylece elektrikli araç muayene süreci sorunsuz işler ve aracınız daha uzun ömürlü bir kullanım sunar. Bu kapsamda ise elektrikli arabalarda muayene zorunluluğu, elektrikli araç muayene ücreti, elektrikli araç muayene sorgulama ve elektrikli araç muayenesi kaç yılda bir yapılır gibi konular merak edilmektedir.

Elektrikli Araç Muayeneye Giriyor mu?

Elektrikli araçlarda Türkiye'deki diğer araçlarda olduğu gibi standart muayene prosedürlerine tabi tutulmaktadır. Bunlar arasında aracın fren sistemi, aydınlatma sistemi, direksiyon mekanizması, lastikler ve diğer güvenlik donanımlarının kontrol edilmesi yer alır.

Elektrikli araçların periyodik muayenesi Türkiye’ de tek yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK istasyonlarında yapılmaktadır.

Elektrikli Araç Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Türkiye'de araç muayene süreleri, elektrikli araçlar için içten yanmalı araçlarla aynıdır. Elektrikli araçlar için de belirli aralıklarla periyodik muayene yapılması gerekmektedir. Türkiye'de bu süre, aracın türüne ve yaşına bağlı olarak değişebilir. Genellikle ilk muayene, aracın trafiğe çıkış tarihinden itibaren belirli bir süre sonra yapılır ve daha sonra düzenli aralıklarla tekrarlanır.

Türkiye'de özel araçlar için muayene süreleri şu şekildedir:

  • İlk muayene: Araç trafiğe çıkışından itibaren 3 yıl sonra

  • İkinci muayene: İlk muayeneden sonraki her 2 yılda bir

  • Üçüncü muayene ve sonrası: Her yıl

Ancak, bu süreler zaman içinde değişebilir veya güncellenebilir, bu nedenle elektrikli araç sahiplerinin ve kullanıcıların güncel trafik yönetmeliklerini kontrol etmeleri önemlidir. 

 

elektrikli araç muayene istasyonları

Elektrikli Araç Egzoz Muayenesi Olur mu?

Elektrikli araçlarla ilgili merak edilen bir diğer konu ise; “Elektrikli araç egzoz muayenesi olur mu?” konusudur. Egzoz kullanımı bulunmayan bu araç türü, egzoz muayenesinden muaftır. 

Elektrikli Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?

2024 yılı elektrikli araç muayene ücreti otomobiller için 1821,60 TL' dir. Ayrıca elektrikli araçlar egzoz gazı emisyon ücreti olan 256 TL' den muaftır. 

Not: Türkiye'de elektrikli araç muayene ücreti, aracın türüne ve ilgili dönemdeki güncel tarifelere bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak, elektrikli araçların muayene ücretleri içten yanmalı araçlarla aynıdır.

 

elektrikli arabalarda muayene zorunluluğu

Elektrikli Araç Muayene Süreci Nasıldır?

“Elektrikli araç muayeneye giriyor mu?” sorusunun yanı sıra elektrikli araç muayene süreci de merak edilmektedir. Genel olarak elektrikli araçlar, diğer araçlardan daha farklı parçalara ve işleyişe sahiptir. Bu kapsamda elektrikli araç muayene randevusu aldıktan sonra elektrikli araç muayene süreci, detaylarıyla aşağıdaki gibidir:

 

  1. Elektrikli araç muayene işlemlerinin başlatılması için araç ruhsatının, trafik ve tescil belgesinin eksiksiz bir şekilde yanınızda olması gerekir. Araç kimliği kontrol edildikten sonra ise muayene süreci başlar.

  2. Sürüş sırasında konfor ve güvenlik açısından kritik öneme sahip diğer bileşenler arasında olan aydınlatma sistemleri, emniyet kemerleri, camlar ve korna gibi aracın kilit parçaları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, aracın dış gövdesi ve genel ekipmanları da genel muayene kapsamında değerlendirilir.

  3. Kontrol sürecinin tamamlanması için aracın içerisinde bulunması gereken bazı ekipmanlar vardır. Bunlar genellikle ilk yardım çantası, yangın söndürme tüpü ve stepne gibi temel ekipmanlardır. Bu ekipmanlar, sadece muayene süreci için değil sürüş sırasında karşılaşabileceğiniz acil durumlar için bulundurulması gereken temel ekipmanlardandır.

 

Elektrikli araçların belirli aralıklarla kontrol edilmesi gereken bazı özellikleri bulunur. Kendilerine özgü olan bu araçların kilometre bazında çeşitli kontrolleri vardır. Bu kontroller periyodik aralıklarla takip edilmelidir. Muayenelerde sorun çıkmaması ve aracın sağlığı için takip edilen bu işlemlerin eksiksiz bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Bu sayede hem araç konforu artar hem de trafikte güvenli bir şekilde seyahat edebilirsiniz. Elektrikli araç muayene almak için elektrikli TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından online veya telefon ile elektrikli araç muayene randevusu alabilirsiniz. 

Not: Elektrikli araç muayenesine gitmeden önce araç üzerinde herhangi bir borcun olup olmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Kayıtlı borcu bulunan araçlar için kontrol süreci başlatılmaz. Bu nedenle, elektrikli araç MTV borcunun ve otoyol borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir. Bu kontrollerin yapılması, aracın yasal durumunu ve kullanımına ilişkin herhangi bir kısıtlama olup olmadığını belirlemek için önemlidir.

Elektrikli Araç Muayenesini Diğer Araç Muayenesinden Farkı

Elektrikli araçlar, diğer araçlara göre daha pahalıdır ancak periyodik bakım maliyetleri, içten yanmalı araçlara oranla daha uygun fiyatlıdır. Bu sayede, elektrikli araç sürücüleri seneler içinde maddi açıdan büyük tasarruf sağlarlar.

Estasyon olarak amacımız, yüksek teknoloji ve güvenilir çözümler ile en iyi araç şarj hizmetini sizlere sunmaktır. Bireysel ve kurumsal şarj cihazları kurulumu hakkında detaylı bilgi almak ve elektrikli araç şarj istasyonu bayiliği için bize ulaşabilirsiniz.

 


Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.