Elektrikli Araba Batarya Değişim Fiyatı Ne Kadar?

Elektrikli araçlar her geçen gün daha fazla talep görmekte. Buna bağlı olarak elektrikli araba almayı düşünen herkes günün birinde batarya değişmem gerekirse ne kadar ödeyeceğim sorusunun cevabını merak ediyor. Elektrikli araba batarya fiyatları bataryanın özeliklerine göre farklılık göstermekte. Bu kapsamda ise elektrikli arabaların batarya değişimi ne kadar, elektrikli araçların bataryaları değişir mi ve elektrikli arabaların bataryaları kaç yıl gidiyor gibi konular elektrikli araç sahiplerinin merak ettiği konular arasında.

Estasyon olarak bu yazımızda, elektrikli araçların batarya ömrü ve elektrikli otomobil batarya fiyatları hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde ele alacağız.

Elektrikli Araçların Bataryaları Değişir mi?

Evet, elektrikli araçların bataryaları değişebilen parçalar arasında yer alır. Ancak hemen belirtelim, kilometre veya yıl olarak hesaplanan elektrikli araç bataryasının kullanım ömrü, sağlıklı bir süreci tamamlayacak kadar uzun bir süre dayanabilir. Elektrikli araçların batarya ömrü ise kullanılan teknolojiye göre, dolum miktarına ve dolum tipine göre değişiklik göstermekte olup yaklaşık olarak 10-20 yıl kadardır. 

İlginizi çekebilir: Elektrikli araçların batarya ömrü nasıl uzatılır?

Araçlarda bulunan soğutma sistemleri, batarya sıcaklıklarının ortalama düzeyde kalmasını sağladığından ısınma gibi pil ömrünü kısaltan durumların önüne geçmek muhtemel. Ancak kullanıma bağlı olarak 100-160 bin kilometre arasındaki araçlarda batarya değişim süreci başlayabilir. 

Elektrikli araç üreticileri, uzun bir kullanım ömrüne sahip olan bataryaların gücünün %70’in altına düşmesi ile değiştirilmesi gerektiğini belirtmekte. 

elektrikli araçların bataryaları değişir mi

Elektrikli Arabaların Bataryaları Kaç Yıl Dayanır?

Ortalama bir elektrikli araba bataryasının değişim gerekmeden 10-20 sene arasında kullanılabileceği tahmin edilmektedir. Bu rakamlar yaşadığınız ülkeye, kullanılan teknolojiye ve aracınızı kullanım şeklinize göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak aracınızı tedarik ettiğiniz firmanın garanti süresi ve pil ömrü de bu kapsamda son derece önemlidir. Örneğin, Tesla modellerinde aracın akü ve tahrik ünitesinin minimum ne kadar süre boyunca garanti kapsamında kaldığı aşağıdaki gibidir:

Model Y Arkadan İtiş

Garanti süresince minimum %70 Batarya kapasitesini koruyarak 8 yıl veya 160.000 km (hangisi önce gerçekleşirse).

Model Y Long Range

Model Y Performance

Garanti süresince minimum %70 Batarya kapasitesini koruyarak 8 yıl veya 192.000 km (hangisi önce gerçekleşirse).

 

İlginizi çekebilir: Tesla Modelleri ve Menzil Seçenekleri

Togg modellerinde aracın akü ve tahrik ünitesinin minimum ne kadar süre boyunca garanti kapsamında kaldığı ise aşağıdaki gibidir:

Togg T10X

Batarya garantisi 8 yıl / 160.000 km (hangisi önce dolarsa), 

elektrikli araçların batarya değişimi ne kadar

Elektrikli Otomobillerde Batarya Değişimi Neden Yapılır?

Batarya gücünün düşmesi, araç performansını azalttığı gibi araçların zarar görmesine de neden olur. Ayrıca sürücü güvenliği için de son derece risklidir. Bu nedenle 100-160 bin kilometre arasında yol yapan elektrikli araçların batarya değişim sürecinin başlatılması tavsiye edilir. Bir diğer ölçüt ise batarya gücünün %70 performansın altına düşmesi durumudur. 

Elektrikli Araba Batarya Fiyatları Ne Kadar?

Elektrikli araç bataryası fiyatları menzile ve aşağıda sunacağımız pek çok faktöre göre değişmekle birlikte 2024 yılı için 7000 USD civarındadır. Elektrikli araçların en pahalı donanımı olan bataryaların değişim maliyetleri birçok farklı etkene bağlı olarak değişiklik göstermekte olup genel olarak elektrikli araç batarya fiyatlarını etkileyen kriterler ise aşağıdaki gibidir:

  • Araç modeli

  • Pil üretiminde kullanılan malzemeler

  • Batarya kapasitesi

  • Garanti koşulları

Günümüzde pil teknolojisinin sürekli gelişmesi ile pillerde meydana gelen arızalarda elektrikli araç batarya ünitesinin tamamı değiştirilmeden arızalı olan hücrenin onarımı yapılabilmektedir. Bu durum gelecekte tüm ünitenin değiştirilmeden daha uygun maliyetlerle batarya değişiminin olası olduğuna işaret etmekte.

Estasyon olarak amacımız, yüksek teknoloji ve güvenilir çözümler ile en iyi elektrikli araç şarj çözümleri hizmetini sizlere sunmaktır. Türkiye’nin önde gelen elektrikli araç şarj ağına sahip olmamızın yanı sıra hem AC şarj istasyonu kurulumu hem de DC şarj istasyonu kurulumu ile siz değerli müşterilerimize çeşitli alternatifler sunmak en temel misyonumuz. Hizmetlerimiz ve elektrikli araçlar hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.




Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.