Hibrit mi Elektrikli mi? Avantajlar & Dezavantajlar

Otomobil üreticilerinin, araçları teknoloji ile buluşturmasıyla farklı bir sürüş deneyimine ulaşmak her geçen gün daha kolay bir hal almıştır. Özellikle son dönemlerde hibrit ve elektrikli araçların çok fazla tercih edilmesiyle araç tutkunları da bu araçlar hakkında birçok konuyu merak etmektedir.  Bu kapsamda ise hem elektrikli hem benzinli araba olan hibrit araçlar ile elektrikli araçların özellikleri ve sunduğu avantajlar son derece önemlidir. 

Estasyon olarak bu yazımızda, hibrit ile elektrikli araba arasındaki fark ve Türkiye'de hibrit araçlar gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Hibrit Araç Nedir?

Hibrit otomobiller birden fazla enerji kaynağı kullanmaktadır. Bu tür araçları hareket ettirmek için benzinli veya dizel motor, elektrik motoruyla birlikte çalışır. Bu durum, aracın daha az benzin yakmasını sağlarken aynı zamanda yakıt verimliliği de sağlar. Ayrıca elektrik gücü, motorun performansını artırmaya olanak tanır. 

Hibrit ile Elektrikli Araba Arasındaki Fark

Hibrit mi elektrikli mi sorusu konusunda her iki araç arasındaki farkları bilerek değerlendirme yapmak son derece önemlidir. İki araç türü arasındaki en temel fark, sahip oldukları motor çeşitleridir. Özellikle piyasaya sürülen yeni hibrit araçlarla birlikte hibrit araba almak mantıklı mı sorusu akla gelmektedir. Hibrit otomobillerde hem elektrikli motor hem de benzin motoru bulunsa da elektrikli otomobillerde benzinle çalışan motor bulunmamaktadır. Bu sebeple elektrikli otomobillerde herhangi bir benzin yakıt tüketimi bulunmamaktadır.

Hibrit otomobillerde fren ile aracın yavaşlaması ile ve seyir halindeki ivmenin etkisi sayesinde elektrikli batarya kendi kendisini şarj edebilmektedir. Bu sayede şehir şebekesine bağlanılarak aracın şarj edilmesine gerek kalmaz. Elektrikli araçlarda ise akü kendisini dolduramadığı için şarj edilmesi gerekmektedir. 

Hibrit Araçların Avantajları

İçten yanmalı motorlu araçlarla kıyaslandığında hibrit araçların avantajları oldukça fazladır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Benzinli ve dizel motorlu araçlara göre hibrit araçlar özellikle şehir içinde yoğun trafikte çok daha az yakıt tüketir.

  • Elektrik motorları sessiz çalışır ve daha az titreşim yapar. Bu sayede araç, elektrikli çalışmaya geçtiğinde diğer araçlara kıyasla daha az gürültülüdürler.

  • Elektrik motoruna sahip hibrit araçlar, sadece içten yanmalı motorlu araçlara göre daha uzun menzile sahip olabilirler.

  • Elektrik motoru, şehir içi sürüşlerde daha fazla verimlilik sağlar ve trafikte daha az yakıt tüketir.

  • Hem elektrik motoru hem de içten yanmalı motorun bir arada kullanılması, daha yüksek güç ve tork sağlayabilir. Bu durum ise araç performansını artırır.

  • Hibrit araçlarda, frenleme sırasında bir miktar enerji geri kazanılır. Böylece yakıt tasarrufu sağlarken pil ömrü de uzar.

  • Egzoz emisyon değeri fosil yakıtlı araçlara göre düşüktür.

Elektrikli Araçların Avantajları

Elektrikli araçların avantajları genel olarak şu şekildedir: 

  • Çevre dostu araçlardır.

  • Daha konforlu bir sürüş deneyimi sunarlar.

  • Her durumda sessiz çalışma özelliğine sahiplerdir.

  • Yüksek performans sunarlar.

  • Düşük yakıt maliyetine sahiplerdir.

  • Düşük bakım masraflarına sahiplerdir.

  • Motorun ömrü daha uzundur.

  • Egzoz emisyon değeri sıfırdır.

  • Yüksek torkları sayesinde elektrikli araçlar, hızlanma sürelerini minimize eder ve sürücülere dinamik bir sürüş deneyimi sunarlar.

  • Yol tutuşu açısından, elektrikli araçlar daha yüksek bir verimlilik sunarlar, bu da sürücülere daha güvenli ve daha istikrarlı bir sürüş sağlar.

  • Aracın merkezine yerleştirilen batarya paketi, ağırlık merkezini düşürür ve bu da aracın dengeli bir şekilde hareket etmesini sağlar.

  • Daha düşük bir ağırlık merkezi, virajlarda aracın daha stabil kalmasını sağlar ve bu da sürücülerin daha emniyetli hissetmelerine yardımcı olur.

  • Evde şarj olanağı ile eve araç şarj istasyonu kurarak evinizin konforunda aracınızı şarj etme konforu sunar.

İlginizi Çekebilir: Elektrikli Araçların Avantajları ve Dezavantajları

Hibrit Araba VS Elektrikli Araba: Hangisini Almak Mantıklı?

Hibrit mi elektrikli mi konusunda tek bir doğru yanıt sunmak imkansızdır. Bunun nedeni ise araç tercihlerinin kişisel tercihlere göre farklılık göstermesidir. Elektrikli araçların ve hibrit araçların her birinin belli avantajları olsa da elektrikli ve hibrit arabaların dezavantajları da mevcuttur. Hibrit araçlar, hem içten yanmalı motorlara hem de elektrik motorlarına sahip oldukları için daha karmaşık sistemlere sahiptirler. Bu da bakım ve onarım maliyetlerini artırabilir.  Bunun yanı sıra hangi aracı tercih edeceğiniz de beklentileriniz ve yaşadığınız bölgenin elektrikli araçlarda şarj olanakları gibi imkânlar sunmasıyla da ilişkilidir. 

Günümüzde elektrikli araç kullanımının oldukça pratik ve konforlu olduğu ülkemizde, şarj istasyonları da her geçen gün artmaktadır. Elektrikli araçlar için hem AC hem de DC şarj cihazı imkânı sunan Estasyon ile siz de elektrikli araçlarınızı sorunsuz bir şekilde şarj edebilirsiniz. Estasyon, sürekli genişleyen Türkiye Şarj İstasyonu ağı ile, her türlü elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu için detaylı bilgi ve size özel teklifler sunmaktadır. Bize ulaşarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

 


Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.