Elektrikli Araçların Avantajları &Dezavantajları

Elektrikli arabaların avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hemen bir elektrikli araç almayı mı düşünmelisiniz yoksa teknoloji daha da gelişene kadar beklemeli misiniz?

Artık sedece elektrikli otomobiller değil elektrikli scooterlar, tırlar da yollarda yerini aldı. Peki, size göre elektrikli araçların avantajları mı ağır basıyor, dezavantajları mı? Bu yazımızda elektrikli araçların avantajları ve dezavantajlarını kapsamlı bir şekilde ele alıyoruz. O halde yazımızı okumadan elektrikli araç satın almayın.

Elektrikli Araçların Avantajları

Elektrikli araçların avantajları, hayatımıza sihirli bir dokunuş yapan diğer yeni teknolojik gelişmelere benzemektedir. Öyleyse elektrikli otomobillerin avantajlarına yakından bakalım.  

  1. Yakıt Ekonomisi

Elektrikli araçlar, elektrik motoruna bataryadan aldığı gücü verir. Bu verimlilik sayesinde elektrikli araçlar, içten yanmalı motorla çalışan araçlara göre önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlar.

 

elektrikli otomobil avantajları

  1. Çevre Dostu

Elektrikli araçlar, fosil yakıtla çalışan araçlar gibi emisyon salınımı yapmazlar. Bunun yerine bataryalarındaki enerjiyi kullanarak tekerlekleri hareket ettirirler. Havayı kirletmedikleri için çevre dostudurlar. Karbon salınımı kaynaklı küresel ısınmayı önleme çalışmalarının dünya gündemindeki yeri düşünüldüğünde elektrikli araçların geleceği çok parlak görünüyor. 

  1. Altyapı Kullanılabilirliği

Elektrikli araçların avantajlarından biri de altyapı kullanılabilirliğidir. Mevcut şebeke altyapılarında yapılan düzenlemelerle bireysel şarj istasyonu ve hatta apartmana şarj istasyonu kurulumu yapılabilmektedir. Ayrıca birçok elektrikli araç, benzin istasyonları ve AVM’ler gibi yerlerde kolayca şarj edilebilmektedir. 

  1. Daha Az Bakım Maliyeti

İçten yanmalı motorlu araçlarda yanan yakıtı enerjiye çeviren karmaşık bir sistem bulunuyor. Bu sistemlerde zaman zaman arızalar meydana gelebiliyor. Hatta arıza olmasa bile çok yüksek maliyet gerektiren birçok rutin bakımın yapılması gerekiyor. Buna karşılık elektrikli araçlar, doğrudan bataryadan güç aldığı için daha basit bir motor kurulumu ile üretiliyor. Böylece elektrikli araçların avantajlarından diğeri de bakım masraflarının düşük olmasıdır. 

  1. Daha İyi Sürüş Deneyimi

Elektrikli araçlar birçok açıdan kullanıcılara iyi sürüş deneyimi sağlamaktadır. Sessiz çalıştığı için sürücü ve yolculara gürültüsüz bir yolculuk deneyimi sunar. Tork anında üretilir, bu sayede hızlanma ve yavaşlamada çabukluk sağlar. Bataryaların konumu nedeniyle daha iyi yol tutuşu ve viraj performansı sunar. Elektrikli araçlarda otomatik şanzıman kullanımının yaygınlığı, araç içindeki birçok bileşenin elektronik ve dokunmatik olması konforu artıran özelliklerdendir. 

  1. Daha Az Gürültü Kirliliği

Geleneksel araçlarda motor ve egzoz sesi ciddi bir gürültü kirliliği oluşturmaktadır. Elektrikli araçlar ise düşük ses seviyeleri ile insanlar ve diğer canlılar için sessiz, huzurlu bir çevre imkânı sağlarlar. Özellikle yoğun trafiğin olduğu büyük şehir merkezlerinde insanlar için daha iyi bir yaşam kalitesi sunarlar. 

  1. Sürekli Artan Satış Değeri

Elektrikli araç almak mantıklı mı, diye düşünüyorsanız düşünmenize hiç gerek yok. Neden mi? Çünkü dünyada otomobil üretiminde önemli pazar payına sahip AB ülkelerinde, ABD'de ve Çin'de elektrikli otomobil ağırlıklı üretime öncelik verilmektedir. Ülkemizde de elektrikli otomobiller, pazar payında en yüksek artışı gösteren modellerin başında gelmektedir. 

  1. ÖTV İndirimi

Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile elektrikli araçlar için 2023 yılında uygulanacak ÖTV oran ve matrahlarında değişikliğe gidildi. Bu değişikliğe göre motor gücü 160kW ve altında kalan modeller en avantajlı durumda yer alıyor. Bu motor gücü sınıfındaki araçlarda %10 ÖTV için uygulanacak matrah 1 milyon 250 bin TL'ye yükseltildi. Özellikle Türkiye'de üretilen elektrikli araçların önemli bir kısmına kullanıcılar bu ve buna benzer uygun ÖTV oranıyla ulaşabilecek.  

  1. Pil Ömrü

Elektrikli araçların avantajlarından biri de uzun pil ömrüne sahip olmalarıdır. Markaya ve kullanıcı davranışlarına  göre pil ömrü süresi değişiklik gösterebilir. Ortalama bir elektrikli aracın bataryasının 10 ile 20 yıl gibi uzunca bir kullanım ömrü olduğu söyleniyor. Firmalar ise kullanıcılara 8-10 yıl arası batarya ömrü garantisi veriyor. 

elektrikli arabalar avantajları dezavantajları

Elektrikli Araçların Dezavantajları

Yeni bir teknoloji alanı olması nedeniyle günümüzde elektrikli araç dezavantajlarından bahsetmek mümkün. Ancak tüm dünyada hızla devam eden AR-GE çalışmaları sayesinde hızlı bir şekilde bu eksikliklerin aşılacağı görülüyor. Gelin şimdi de elektrikli araba dezavantajları neler olabilir, sorusunun cevabını arayalım.

  1. Alış Fiyatı

Araç fiyatlarının artması, diğer türdeki otomobillerde olduğu gibi yüksek teknoloji ürünü elektrikli araçların alış fiyatını da olumsuz etkiliyor. Ancak KDV, ÖTV gibi devlet destekleri değerlendirildiğinde muadillerine kıyasla fiyat avantajından bahsetmek dahi mümkün.

  1. Uzun Şarj Süresi

Elektrikli araçların şarj sürelerinin uzun olması,  geleneksel araçlara kıyasla eksi yönü olarak gözüküyor. Ancak bunun şarj istasyonlarıyla da doğrudan ilgisi bulunuyor. Öyle ki AC istasyonunda araç bataryasının tamamen dolumu 6-8 saat sürerken DC istasyonunda bu süre 40 dakikaya kadar düşebiliyor. Tam dolu bir bataryayla diğer araçlarla aynı uzun menzili gidebilen elektrikli araçların yapılan çalışmalar sonucunda 10 dakikada tamamen  dolabileceği öngörülüyor.

  1. Kısa Sürüş Menzili

Yeni nesil elektrikli araçlarda ortalama 400 km menzil mesafesi bulunmaktadır. Bu mesafe 2-3 yaşındaki elektrikli araçlarda 150 km'ye kadar düşebilmekteydi. Şarj istasyonlarının artırılması ve araç bataryalarında yapılacak geliştirmeler ile bu sorunun çözülmesi mümkün olacaktır. Ayrıca LPG tipi kullanımda da günümüzde uzun mesafe yolculuk yapmak zaten mümkün değildir.

  1. Düzenli Pil Değişimi Gereksinimi

Tüm teknolojik ürünlerde olduğu gibi elektrikli araçların bataryalarının da belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekiyor. Elektrikli araçlarda markalar, kullanıcılara 8 ile 10 yıl arasında batarya garantisi veriyor. Ömrünü dolduran bataryaların değiştirilmesi gerekiyor.  

  1. Daha Az Seçenek

Yeni ve farklı bir sisteme sahip olduğundan elektrikli araçlarda seçenek azlığı ile karşılaşılmaktadır. Ancak firmalar her geçen yıl otomobil başta olmak üzere SUV, spor otomobil, kamyonet gibi  farklı tiplerde araçlar ürettiğinden bu durum sorun olmaktan çıkmaktadır. 

Türkiye'deki elektrikli otomobil pazarı, daha sürdürülebilir ve çevre dostu araçlara yönelik artan talebin etkisiyle son yıllarda büyümektedir. Çevreye duyarlılığın artması, gelişen teknoloji, mobilitenin faydaları hakkında artan farkındalık ile elektrikli araç piyasasının daha da büyümesi beklenmektedir. Bu bağlamda bireysel ve kurumsal kullanıcılar için elektrikli araç kiralamak da alternatifler arasındadır.

Estasyon, artan elektrikli araç kullanımıyla ortaya çıkan şarj ihtiyacını karşılamak için yüksek teknolojili ve güvenilir araç şarj çözümleri sunmaktadır. Ayrıca uzun dönem elektrikli araç kiralama ve kısa dönem elektrikli araç kiralama hizmeti, bağlı bulunduğu holding bünyesindeki Borlease tarafından verilmektedir. Bunun yanında elektrikli araç sahipleri Estasyon uygulamasını indirerek  araç şarj istasyonları haritasından istasyonları görüntüleyebilmektedir. 

 

Etiket: Elektrikli Araçların Avantajları ve Dezavantajları

Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.