Elektrikli Araç Batarya Ömrü Ne Kadar? Nasıl Uzatılır?

Sürdürülebilir ulaşım vizyonu açısından büyük önem arz eden elektrikli araçlar, fosil yakıtlara olan bağımlılığı ortadan kaldırarak daha çevreci bir alternatif sunar. İlk ortaya çıktıkları dönemlerde elektrikli araç batarya ömrü problemi nedeniyle yeterince ilgi görmeyen bu araçlar, günümüzde geliştirilen hızlı şarj istasyonları ve ileri teknoloji bataryalar sayesinde artık çok daha belirleyici bir konuma sahip.

Elektrikli Araç Batarya Ömrü Ne kadar?

Elektrikli araçların pil ömrü; markaya, modele ve batarya tipine göre değişkenlik gösterir. Ancak genel ortalamalar göz önünde bulundurulduğu zaman, 8 yıl ila 15 yıl arasında değişkenlik gösteren bir çeşitlilikten söz edilebilir. 

İyi haber şu ki, elektrikli araba bataryalarının ömürlerini uzatmak ve maksimum verim alabilmek için başvurulabilecek bazı yollar mevcut. Şimdi gelin batarya ömrünü uzatmak için neler yapılabilir bir göz atalım.

Elektrikli Araçların Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?

Elektrikli otomobil batarya ömrü elektrikli araç almayı düşünenlerin merak ettikleri konular arasında ilk sırada. İşte, elektrikli arabaların batarya ömürlerini uzatabilmek için yapmanız gerekenler;

  1. Doğru Sıcaklıkta Şarj Etmeye Özen Gösterin

Elektrikli araçlarda bulunan bataryalar, diğer tüm bataryalar gibi aşırı sıcaktan ya da aşırı soğuktan etkilenebilir. Bunun için çok sıcak veya çok soğuk olmayan bir yerde, mümkünse gölgelik alanda şarj edilmesi önerilir. 

 

  1. Aracınızı Tam Deşarj Etmemeye Özen Gösterin

Elektrikli araçların pil ömrü açısından tam deşarj da batarya ömrünü azaltan faktörler arasında. Yani bataryanın tam sıfırlanmadan önce şarj edilmesi batarya sağlığı için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. 

Uzmanlar, araç şarjının %20’ nin altına inmesini beklemeden şarj edilmesini önermekte. 

 

  1. Elektrikli Arabanızı Düzenli Kullanmaya Özen Gösterin

Aracın düzenli kullanılması da pil ömrünün korunabilmesi açısından önemli. Uzun süre otoparkta bekletilen ve kullanılmayan araçlarda batarya arızaları görülebilir. 

 

  1. Her Defasında tam Kapasite Şarj Etmekten Kaçının

Şarjı tam doldurmak da tam deşarj etmek kadar istenmeyen bir durum. Bu yüzden uzun yola çıkılmayacağı zamanlarda, aracın %80 düzeyine kadar şarj edilmesi yeterli olur. 

 

     5. Düzenli Bakımlarını İhmal Etmeyin

Aracın belirli periyotlarla servis bakımına alınması da batarya ömrünün uzamasına katkı sağlar. 

 

     6. Gerekmedikçe DC Şarj ( Hızlı Şarj) Tercih Etmeyin

DC Şarj üniteleri, AC şarj ünitelerine göre oldukça yüksek güç üretir. Bu yüksek güç, elektrikli aracınızı hızlı bir şekilde doldurmak için harika gibi görünse de aynı zamanda önemli miktarda ısı üretir. Bu da bataryanın ömrünü kısaltır. Bu yüzden aracınızın pil sağlığı için hızlı şarja ihtiyacınız olmayan zamanlarda DC şarj üniteleri yerine AC şarj ünitelerini kullanmayı tercih edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Elektrikli Araçlarda AC ve DC Şarj Ünitesi Farkı

Elektrikli araç batarya ömrü nasıl uzatılır

Elektrikli Araç Batarya Ömrü Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yeni bir elektrikli araç almayı düşünenlerin batarya sağlığı ve ömrü hakkında merak ettiği pek çok soru var. Bu soruları ve doğru yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz. 

Elektrikli Araba Bataryaları Kaç Yıl Dayanır?

Elektrikli araç bataryalarının ömrüne dair kesin bir rakamdan söz edebilmek olanaksız. Zira elektrikli araç batarya ömrü üzerinde etkili olan bir dizi etken mevcut. Aracın markası, modeli, kullanılan batarya türü ve teknolojisi gibi etkenler bunların en önemlileri. Ancak genel olarak bakıldığında 8 ila 15 yıl arasında değişen bir tablo çizildiği görülebilir. 

Elektrikli Araç Pil Sağlığı Neden Düşer?

Elektrikli araçların pil sağlığı, çoğu zaman kullanıcı hataları kaynaklı düşer. Bu yüzden de bir elektrikli araç alırken, batarya sağlığı hakkında bilgi sahibi olmak sizi ekstra masraflardan korur. İdeal ısı düzeyi, şarj miktarı, kullanılan şarj ünitesi, düzenli kullanım ve düzenli bakım gibi etkenlerin, dikkat edilmedikleri zaman pil ömrü düşüşüne neden olduğu söylenebilir. 

Elektrikli Araç Batarya Garantisi Kaç Yıl?

Elektrikli araç üreticileri, üretmiş oldukları araçları satarken bataryalarına garanti verir. Ancak bu garanti süresi için de kesin bir rakamdan bahsetmek mümkün değil. Garanti süresi markadan markaya ve modele göre farklılık gösterir. Bu yüzden de alınacak aracın, garanti süresinin ve garanti şartlarının iyi araştırılması gerekir. 5 ila 10 yıl arasında değişen batarya garanti süreleri görülebilir. 

Elektrikli Araç Batarya Değişim Maliyeti

Elektrikli araç batarya değişim maliyeti aracın markasına, modeline, garanti durumuna, işçilik gerekliliklerine ve özellikle pil teknolojisine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ayrıca batarya fiyatları hemen her yıl değişiklik gösterir. 


Estasyon ile elektrikli aracınızın batarya sağlığını korurken, sorunsuz ve verimli bir şarj deneyimi yaşamak ister misiniz? O halde Estasyon uygulamamızı indirerek elektrikli araç şarj istasyonları haritasından size en yakın elektrikli araç şarj istasyonuna ulaşabilirsiniz.



Etiket: Elektrikli Araç Batarya Ömrü Ne Kadar

Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.