Türkiye'nin Yerli Otomobili: TOGG

1961 yılında ilk defa yerli araba yapmayı başaran Türkiye’de, sonraki uzun yıllar boyunca herhangi bir marka ya da model üretilmedi. Bu doğrultuda ortaya çıkan bazı girişimler de farklı nedenlerden dolayı, hedeflerine ulaşamadı. 2018 yılında ise yerli bir girişim olan TOGG sahneye çıktı ve Türkiye için on yılların hayaline bir adım yaklaşıldı. İçten yanmalı motorlara olan ilginin azalmaya başladığı bir dönemde, elektrikli otomobil modelleriyle piyasaya giriş yapma hedefiyle kurulan TOGG teknik özellikleri ve estetik tasarımlarıyla 2023 yılında yollara çıktı. 

Togg Açılımı Nedir?

2018 yılında temelleri atılan ve büyük heyecan uyandıran TOGG, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu kelimelerinin baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir marka. 

Kurulduğu gün açıklanan hedeflerine her geçen yıl adım adım yaklaşan ve 2023 yılında da T10X modeliyle yollarda görülmeye başlanan TOGG, ortak bir girişim sermayesinin ürünü. Bu girişim grubu içerisinde yer alan kuruluşlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Anadolu Grubu (%19)

  • BMC (%19)

  • Kök Grubu (%19)

  • Turkcell (%19)

  • Zorlu Holding (%19)

  • TOBB (%5)

Togg Modelleri Nelerdir?

TOGG modelleri yeni bir elektrikli araç almayı düşünenlerin yakından ilgilendiği bir konu. Avrupalı ve Asyalı muadillerine göre çok daha düşük fiyatlı olan; buna karşın özellikleriyle onlarla yarışan yerli otomobil, ilk etapta beş farklı model olacak şekilde tasarlandı.  

B-SUV

Henüz yollara çıkmayan, ancak yakın tarihte üretimine başlanacak olan B-SUV modeli TOGG T8X, halihazırda piyasada olan C-SUV modeline göre daha küçük iç hacme sahip. Daha çok şehir içinde kullanıma yönelik tasarlanan bu modelin gelecek yıllarda yollarda olması bekleniyor. 

C-SUV

Tasarlanan TOGG çeşitleri arasında üretimi yapılan ve trafiğe çıkarılan tek model olan T10X, C-SUV kategorisinde yer alan bir araç. İki farklı paket halinde sunulan bu model hem şehir içinde hem de uzun yolculuklarda kullanıma uygun.  

TOGG T10X 6 farklı renk seçeneğine sahip. Bu renklerin her biri de isimlerini Türkiye’nin farklı bölgelerinden ilham alıyor. 

TOGG renkleri ve esinlenildiği yerler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Oltu: Erzurum il sınırları içerisinde yer alan ve meşhur Oltu Taşı ile anılan TOGG Oltu modeli, siyahın en koyu ve parlak tonlarında bir model. 

  • Kapadokya: Kum ve bej rengi olan bu model, Kapadokya’nın uçsuz bucaksız güzelliklerinden ilham aldı. 

  • Anadolu: T10X modelinin en çok tercih edilen renklerinden biri olan Anadolu, insanın içini ısıtan tatlı bir kırmızı tona sahip. Anadolu insanının sıcakkanlılığını temsil eden bu model, aynı zamanda son derece canlı. 

  • Kula: Kula’nın gri tonlarından esinlenen ve grinin en canlı tonlarını ortaya koyan bu model, göz alıcı bir auraya sahip. 

  • Gemlik: TOGG üretim yeri olan Gemlik’ten ilham alınarak isimlendirilen ve aynı zamanda lansman rengi olan bu model, yeşil zeytinlerin ve masmavi denizin harmanlanışını andıran bir model.

  • Pamukkale: Travertenlerin göz alıcı beyazlığından yola çıkarak tasarlanan Pamukkale modeli, tercihini beyazdan yana kullananların akıllarından çıkmayacak kadar estetik bir duruşa sahip.  

S-Sedan

TOGG’un sedan modeli olan T10S de henüz yollarda olmayan ve özellikleri tam olarak netleşmemiş bir model. Ancak gelecek birkaç yıl içerisinde bu modelin de yollarda olması planlanıyor. 

C-X Coupe

T8CX olarak adlandırılan coupe modeline dair bazı tasarımlar internet sayfalarında dolaşsa da marka tarafından duyurulan herhangi bir açıklama yok. T10X taleplerinin karşılanmasından sonra bu modelin de yollarda görülmesi kaçınılmaz. 

Togg MPV

MPV türü TOGG 10V modeli de sedan ve coupe modelleri gibi henüz üretime başlanmadı. Ancak yakın bir gelecekte MPV modelinin üretime başlanacağı yönünde çıkan pek çok haber var. 

Togg Teknik Özellikleri

TOGG modellerinden yalnızca C-SUV tipi T10X modeli üretildiği için, TOGG özellikleri denildiği zaman da sadece bu model üzerinden hareket edilebilir. 

T10X 300 km ve 500 km menzil seçeneği; 200 HP arkadan itişli ve 400 HP dört tekerden çekişli seçeneği olmak üzere iki farklı paket olarak üretildi. 

Lityum iyon bataryaların kullanıldığı araç, sıfırdan yüzde 80’e kadar yarım saat gibi kısa sürede şarj edilebilme özelliğine sahip. Maksimum 180 km hıza ulaşabilen aracın 200 HP olan modelinde 100 kilometreye ulaşma süresi 7,6 saniye; 400 HP olan modelinde ise 4,8 saniye. Hem 4G hem de 5G teknolojisi ile donatılmış olan aracın uzaktan güncelleme alabilmesi ve acil durumlarda uzaktan müdahale edilebilmesi de mümkün. 

TOGG T10X hem AC şarj istasyonu hem de DC şarj istasyonu üzerinden rahatlıkla şarj edilebiliyor. 

Elektrikli Araç Piyasasında Togg Rekabet Durumu

Piyasaya çıkmasının üzerinden henüz bir yıl bile geçmeden, TOGG’un piyasada önemli bir yer edindiği ve köklü markalarla rekabet içerisinde olduğu rahatlıkla söylenebilir. Nitekim Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından açıklanan verilere göre, T10X modeli, 2023 yılının ilk 8 ayında en çok satılan elektrikli araç modeli olmayı başardı. Üstelik bu model, tüm yurtiçi otomobil piyasasının içerisinde de yüzde 3’lük bir paya ulaştı. Diğer modellerin piyasaya sürülmesiyle birlikte, bu payın çok daha yüksek rakamlara ulaşması da kaçınılmaz. 

TOGG'un Türkiye otomotiv endüstrisindeki büyüleyici yolculuğunda, Elektrikli araç şarj istasyonları kurulumunda uzmanlaşmış olan Estasyon, temel bir rol oynuyor. Estasyon'un güvenilir elektrikli araç şarj çözümleri, TOGG'un kullanıcılarına sorunsuz bir şarj deneyimi sunmalarına yardımcı oluyor. Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'un başarısı, Estasyon gibi yenilikçi şirketlerin katkıları sayesinde daha da parlak bir geleceğe yol açıyor.



Etiket: togg

Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.