Kışın Elektrikli Araç Kullanım Rehberi

"Kışın elektrikli araç kullanılır mı?" Kış aylarının gelmesiyle birlikte, birçok insanın kafasındaki soru. Merak etmeyin, elektrikli araçlar soğuk hava koşullarında da mükemmel bir performans sergileyebilir. Bu kılavuzda, kış mevsiminde elektrikli araç kullanımını en üst düzeye çıkarmak ve soğuk hava şartlarında şarj etmek için izlenecek en iyi yöntemlere odaklanacağız. Karlı yollarda başa çıkma ve batarya ömrünü koruma yöntemleri gibi birçok bilgi yazımızda.  O halde, Estasyon ile kışın elektrikli araç kullanımının keyfini çıkarmayı keşfedelim.

Elektrikli Araba Kışın Kullanılır mı?

Elektrikli araçların kışın performans kaybettikleri ya da yolda kaldıkları yönünde pek çok şehir efsanesi var. Bunlar doğru olmamakla birlikte, alınacak basit tedbirler ile kışın da elektrikli araçları aynı performans ile sürmeye devam edebilmek mümkün. 

Elektrikli araç kışın kullanılır mı sorusu, yeni bir araç almak isteyen ve bunda da tercihini elektrikli araçlardan yana kullanmak isteyen bireylerin en çok merak ettikleri noktalardan biri. Özellikle soğuk kentlerde yaşayan bireyler açısından bu soru oldukça kafa karıştırıcı. Ancak bilinmesi gerekir ki elektrikli araçlar ile içten yanmalı motora sahip araçlar arasında mevsimsel performans arasında bir farklılık yok. Diğer araç türlerinde olduğu gibi, elektrikli araçlar da doğru kullanıldıkları zaman sorunsuz bir sürüş deneyimi sunabilir. 

Soğuk Hava Performansı

Soğuk havalarda her elektrikli araç aynı performansı göstermez. Ancak bu durum, içten yanmalı motora sahip araçlar için de geçerlilik arz eder. Aracın teknik özellikleri ve soğuk havalara karşı geliştirilen ekstraları, soğuk hava performansını etkiler. Her elektrikli aracın da aynı kalite ve özelliklere sahip olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, soğuk havalarda performans düşüşleri görülebilir. Ancak aracın doğru kullanılması ile bu problem ortadan kaldırılabilir. 

Menzil Kayıpları ve Çözümler

Elektrikli araç almayı düşünenlerin üzerinde en çok durdukları sorulardan biri de batarya soğuktan etkilenir mi sorusu. Bu soruya “evet” yanıtı verilebilir. 

Tüm şarjlı, elektrikli aletlerde olduğu gibi, elektrikli araçlarda da batarya bir miktar etkilenebilir. Bu durum da aracın aynı şarj düzeyi ile normalden daha az yolculuk yapılması anlamına gelir. Bunun sebebi ise içten yanmalı motorlarda kışın araba içi ısıtma sisteminin motor ısısından alınmasına rağmen elektrikli araçlarda bu gücün doğrudan bataryadan elde edilmesinden kaynaklanır. Yani aracı, koltukları ve direksiyonu ısıtmak için gereken ısı doğrudan bataryadan alınır. Bu da ısıtma sistemlerinin tamamının kullanılması neticesinde %20’ ye varan menzil kaybına yol açar. 

İlginizi çekebilir: Elektrikli araçlarda batarya ömrü nasıl uzatılır?

Kışın Elektrikli Araba Şarj Ederken Bunlara Dikkat Edin

Kış aylarında elektrikli araç şarj ederken alınacak basit önlemler, araçların performanslarını ve batarya verimliliklerini korumaya yardımcı olabilir. Bu doğrultuda aşağıdaki iki hususun üzerinde durulması önerilir. 

Şarj İstasyonları ve Hızları

Elektrikli araçlar kışın şarj edilecekleri zaman, ne tür şarj istasyonlarının tercih edileceği önem taşır. Temelde AC şarj istasyonları  ve DC şarj istasyonları olmak üzere şarj çözümleri ikiye ayrılır. Hızlı şarj olarak da bilinen DC şarj istasyonları, araçların bataryasını hızlı şarj ederken, ısınmalarını da sağlar. Belirli bir sıcaklığı koruyan bataryalar, sorunsuz bir şekilde performanslarını sürdürürler. 

Batarya Isıtma Stratejileri

Batarya ısıtma stratejileri de elektrikli araçlardan kışın maksimum verim alınabilmesini sağlar. Arabaların her gece şarj edilmesi bu stratejilerin başında gelir. Gece boyunca şarjda kalan araçlarda, batarya stabil ısı değerini korur. Bununla birlikte aracın batarya sıcaklığını ölçen ve çalıştırmadan önce ısıtabilmeye olanak tanıyan sensörler de pek çok elektrikli araçta bulunur. Aracınızda bu özellik varsa kullanmadan önce ısıtmanız iyi bir seçenektir.

batarya soğuktan etkilenir mi

Elektrikli Araba Soğukta Çalışır mı?

Elektrikli araçların soğuk mevsimlerde çalışmasını engelleyecek herhangi bir durum söz konusu değil. Hatta bu araçlar, benzinli ve dizel araçlara kıyasla kış aylarında daha rahat çalışırlar. 

Soğuk Havanın Etkileri

Soğuk hava, elektrikli araçlarda bulunan lityum iyon pillerdeki kimyasal reaksiyonu bir miktar etkilemektedir. Bu da batarya performansının düşmesine ve menzilin azalmasına neden olabilir. Ancak aracın sürüş performansı üzerinde herhangi bir olumsuzluğa yol açmaz. Yolculuğa çıkmadan yaklaşık 30 dakika önce ön koşullu ısıtma sistemlerinin araç şarjda iken çalıştırılması, bataryanın doğru şekilde ısıtılması ile bu sorunlar aşılabilir. 

Çalışma Performansı ve İpuçları

Elektrikli araçların daha iyi bir çalışma performansı gösterebilmeleri için, aracın geceleri kapalı otoparkta kalması isabetli olur. Bununla birlikte bataryanın gece boyunca şarjda kalması ve ısıtma öncesinde batarya ısıtıcı yöntemlerden yararlanılması da performansa pozitif katkı sağlar. 

Elektrikli Araba Nasıl Isınır?

Elektrikli arabaların çalışma öncesinde ısıtılması ve çalışmadığı zamanlarda da sıcak tutulması hem çalışma performansı hem de sürüş performansı açısından önem taşır. Bunun farklı yöntemleri bulunur.

Isıtma Sistemleri

Isıtma sistemleri, elektrikli araçları ısıtmanın en basit yoludur. Elektrikli araçlarda ısıtma sistemi nasıl çalışır sorusunun basit bir yanıtı bulunur. Araç çalışmadan önce çeşitli sensörler ile bataryanın sıcaklık ölçümü yapılır ve ideal düzeye gelinceye kadar bu sensörler üzerinden ısı aktarımı gerçekleştirilir. 

Uzaktan Isıtma Seçenekleri

Uzaktan ısıtma seçenekleri de elektrikli araçlarda ısıtma alternatifleri arasında yer alır. Uzaktan ısıtmalı sistemlerde kişinin arabanın yanında olması gerekmez. İstenilen batarya sıcaklığı, uzaktan kumanda yardımıyla gerçekleştirilir. 

Karlı Kış Günlerinde Elektrikli Araba Kullanımı

Elektrikli araç kışın kullanılır mı sorusunun yanıtının “evet” olduğu kuşkusuz bir şekilde söylenebilir. Ancak bu araçları daha iyi ve verimli bir şekilde kullanabilmek için doğru sürüş tekniklerinin ve şarj yöntemlerinin bilinmesi gerekir. 

Karlı Yollarla Başa Çıkma

Elektrikli araçlar da tıpkı içten yanmalı motora sahip araçlar gibi kar üzerinde kusursuz bir sürüş deneyimi yaşatabilirler. Soğuk iklimlerde dahi konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi sunan elektrikli araçlar, geleneksel araçlara kıyasla üstün performans sergiler. Bunun sebebi daha optimize edilmiş tasarımlarıdır. Pil yerleşimindeki düşük ağırlık merkezi, özellikle karlı ve buzlu yollarda daha iyi bir tutuş sağlamak amacıyla benzersiz avantajlar sunar. Bunun yanında kış mevsimine uygun lastik kullanmak ve kış öncesi gerekli bakımları yaptırmak elektrikli aracınızı karlı yollarda kullanmak için yeterli olur. 

Kış Şartlarına Uygun Sürüş Teknikleri

Kış aylarında elektrikli araçlardan beklenen performansın sağlanabilmesi için, doğru sürüş teknikleriyle hareket edilmesi gerekir. Kışa uygun sürüş tüyoları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Sürüşün yavaş ve yumuşak yapılması

  • Aniden gaza ve frene yüklenmekten kaçınılması 

  • Direksiyonun ani olarak çevrilmemesi ve sert manevralar yapılmaması

  • Kış lastiği olmadan yola çıkılmaması

  • Kontrol edilemeyecek hızlara çıkılmaması

Kışın Elektrikli Araç Şarj Etme

Kışın elektrikli araçları doğru şarj etmek de araç performansında etkili olur. Soğuk hava koşulları dolayısıyla sarj sürelerinin uzadığı hesaba katılmalı ve gece aracınızı şarjda bırakma süresini buna göre hesap etmelisiniz. 

Estasyon’un farklı lokasyonlarda bulunan estasyonları ile aracınızı güvenli bir şekilde şarj edebilir, yolculuğunuza maksimum performans ile devam edebilirsiniz. Türkiye’nin önde gelen elektrikli araç şarj ağlarından Estasyon, her geçen gün daha fazla lokasyonda sizleri bekliyor. 



 


Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.