Elektrikli Araç AC ve DC Şarj Ünitesi: 7 Temel Fark

Elektrikli araç AC ve DC şarj üniteleri, elektrikli araçların şarj ihtiyaçlarını karşılamak için farklı alanlara kurulmaktadır. Elektrikli araçların sayısının artmasıyla şarj ünitelerine olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Şarj üniteleri evlere, iş yerlerine ve kamusal alanlara kurulmaktadır. Elektrikli araç AC ve DC şarj ünitesi, şarj gücüne ve kapasitesine göre değişmektedir.

Elektrikli araç AC ve DC şarj ünitesi temel farklarını detaylı olarak sizlerle paylaşalım.

Elektrikli Araçlarda AC ve DC Şarj Ünitesi Farkı

AC ile DC Şarj arasındaki 7 temel fark;

1.Dönüştürücünün Yeri 

Elektrikli araç şarj istasyonları için DC ve AC olarak iki farklı ünite bulunur. AC, alternatif akımı, DC ise doğru akımı ifade eder. Elektrikli araç ünitelerindeki en temel fark, AC akımının dönüştürüldüğü yerdir. AC şarj ünitesinde gelen akım araç içerisinde dönüştürülürken, DC şarj ünitesinde çevirme işlemi ünitenin içerisinde gerçekleşir. 

2. AC / DC Şarj Cihazı Kurulum Yeri 

AC şarj üniteleri; ev, iş yeri, kamusal alanlar ve otoyollara kurulabilir. Kurulumu kolay, sistem gereksinimi daha az olduğu için ev şarj istasyonu kurulumu için daha çok AC şarj cihazları kullanılır.

DC şarj üniteleri teorik olarak evlere kurulabilse de teknik gereksinim ve maliyet dolayısı ile tercih edilmemektedir. DC şarj istasyonları hızlı şarjı desteklediği için araçların kısa sürede şarj olması gereken noktalarda kurulmaktadır. 

DC yüksek hızlı şarj kurulumu için detaylı bilgi alın.

3. Hangisi Mobil şarj için uygun? AC mi, DC mi? 

DC şarj ünitelerinde yoğun bir güç dönüştürücü bulunur. DC ünitelerinin sistem gereksinimleri fazla ve maliyeti yüksektir. Bu sebeple mobil şarj olarak sadece AC üniteleri kullanılmaktadır. AC şarj üniteleri oldukça hafif ve düşük güç ürettiği için taşınabilirdir.

ac dc şarj ünitesi farkı

4. Hangisi Daha Hızlı Şarj Eder? 

Elektrikli araç bataryalarında güç, DC yani doğru akım olarak depolanır. AC şarj ünitelerinden çıkan alternatif akım araç içindeki dönüştürücü ile doğru akıma çevrilir.

DC şarj ünitelerinin içerisinde AC/DC dönüştürücü bulunduğu için ünite içinde dönüştürülen alternatif akım direkt olarak aracın bataryasına aktarılır. Şarj ünitesi içerisindeki dönüştürücü, arabanın içindeki dönüştürücüden daha verimli olduğu için DC şarj daha hızlıdır.

5. Hangisi Daha Kısa Sürede Şarj Eder?

AC şarj ünitelerinde DC şarja kıyasla, şarj süresi daha uzundur. AC şarj ünite boyutu daha küçüktür. Batarya kapasitenize göre seçebileceğiniz 7 KW, 11 KW ve 22 kW gücünde çıkışlar üretir. Her durumda DC üniteler, AC şarj ünitesine göre daha kısa sürede şarj etmektedir.

6. Batarya Sağlığı için AC mi DC mi?

AC şarj ve DC şarj arasındaki farklardan bir tanesi de ücretlendirme farkıdır. Elektrikli araba şarj ücretleri, AC ve DC şarj ünite kullanımına bağlı olarak değişmektedir. AC şarj ünitelerinin fiyatları, DC ünite fiyatlarına göre daha ucuzdur. DC şarj ünitesi şarj süresi içinde daha yüksek güç ürettiği için maliyeti yüksektir. 

İlginizi çekebilir: Elektrikli araç şarj istasyonu nasıl çalışır, nasıl kurulur?

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulumu İçin Doğru Adres: Estasyon 

Estasyon olarak gelecek nesiller için temiz bir dünya bırakma çabamızın bir parçası olarak ülkemizin elektrikli araç şarj istasyonları ihtiyacını karşılamak için yüksek teknoloji çözümler sunuyoruz. İhtiyacınız olan şarj istasyonu için gerekli alt yapı ve kurulum hizmetlerini Bor Holding güvencesi ile sağlıyoruz. 7/24 Teknik destek ekibimiz ile ihtiyacınız olan her an yanınızdayız. Hızla genişleyen AC / DC elektrikli araç şarj istasyonları ağımız ile ile Türkiye’ nin sürdürülebilir geleceğine katkı sağlıyoruz.

Eviniz, iş yeriniz için elektrikli araç şarj üniteleri ihtiyacınız varsa size en uygun çözüm ve danışmanlık için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

 


Yorum Yap

Paylaşımlarınız bizim için değerli, lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın.

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Estasyon ve hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen iletişime geçin.